Microsites 02/08/2015

Els Castellers de Barcelona eixamplen el carrer dels Màrtirs

Els barcelonins segueixen fent créixer l'actuació vilafranquina amb els castells de nou pisos i els Xicots repeteixen la seva millor actuació d'aquest any

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Barcelona descarreguen el 4d9f a la diada de Màrtirs Street. CASTELLERS DE BARCELONA

BarcelonaL'antic carrer dels Màrtirs, l'actual plaça de la Vall del Castell, de Vilafranca del Penedès, s'engrandeix uns mil·límetres cada cop que els Castellers de Barcelona es plantegen una fita superior. Primer va ser el simbòlic quatre de vuit, que els barcelonins van completar per primer cop a la seva història en aquest indret l'any 1982 i que recuperaven en aquesta actuació després d'un llarg període en el qual no es va organitzar la festa de 'Màrtirs Street'. L'any 2012, van acompanyar el ‘carro gros’ amb el cinc de vuit i el dos folrat, en el 2013 van arribar el tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb agulla, arrodonits aquest cop pel pilar de sis, l'any passat la sorpresa va ser el vano complert de sis i aquest cap de setmana l'estrena ha estat el quatre de nou folrat.

Si hi ha una colla que se sent com a casa a la diada de Màrtirs Street és precisament la dels Castellers de Barcelona, que hi va actuar entre el 1976 i el 1990 i que va arribar a ajudar, fins i tot, els organitzadors en aquells moments en què els ànims per muntar la festa defallien. Després d'un temps sense diada, la jornada es va reprendre el 2008 sense els barcelonins, que van tardar només dos anys a tornar a formar part del cartell i pocs instants a convèncer els locals de les seves ganes de quedar-s'hi per sempre.

Un any més els barcelonins l'han fet grossa en la seva última diada abans de l'aturada estival. Dissabte van descarregar d'entrada el cinc de vuit i van acompanyar-lo dels dos castells bàsics de nou, el quatre i el tres folrat. D'aquesta manera, els homes de Jaume Montolio són la primera colla de fora de la ciutat que descarrega el quatre de nou amb folre en una plaça que no és la de la Vila. Després de descarregar el pilar de sis i el vano complert de sis en les darreres temporades, van intentar alçar el llistó atacant el pilar de set amb folre però el van desmuntar abans que sonessin les gralles per arrodonir l'exhibició amb el de sis pisos.

És ben segur que els Xicots van prendre bona nota de l'actuació dels barcelonins, ja que enguany treballen amb molta intensitat algunes de les estructures que els seus companys de plaça van descarregar ahir. La colla local, però, no va voler quedar enrere i va premiar el públic repetint la millor actuació de la seva temporada particular. Van descarregar el tres de vuit en primera ronda, van deixar el dos folrat per al segon torn i van arrodonir la tripleta de castells de vuit sumant un nou quatre de vuit. Van acabar l'actuació amb el vano al pilar de cinc.

Castellers de Barcelona: 5d8, 4d9f, 3d9f, P6

Xicots de Vilafranca: 3d8, 2d8f, 4d8, V5

stats