Ara Castells 04/06/2016

Els Castellers de Vilafranca completen el dos de nou amb folre i manilles més matiner de la història

Sant Quintí de Mediona ha gaudit d'una diada d'excepció que ha comptat també amb l'estrena del dos de set carregat dels Castellers de Berga

Efren Garcia
3 min
Sant Quintí de Mediona veu el dos de nou emmanillat més matiner de la història moderna dels castells

Sant Quintí de MedionaMai el dos de nou amb folre i manilles s'havia descarregat tant d'hora, però aquesta temporada sembla que res no és impossible. Els Castellers de Vilafranca han complert amb les expectatives en apuntar-se el primer castell de gamma extra de la temporada, tot avançant el dos emmanillat un mes exacte respecte al primer que van descarregar l'any passat i 20 dies en comparació amb el més matiner de l'època moderna dels castells. La d'aquest dissabte ha estat una diada d'excepció fins i tot per a la colla convidada, els Castellers de Berga, que ha coronat per primer cop des de la seva fundació el dos de set.

L'anunci de Toni Bach, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, no ha passat per alt a ningú i la plaça de l'església de Sant Quintí de Mediona s'ha omplert de bat a bat per presenciar el primer castell de gamma extra de la temporada. Els vilafranquins han començat l'actuació amb un quatre de nou amb folre un pèl nerviós que ha patit en perdre les mides de bon principi. Tot i no comptar amb la millor quadratura, han dominat l'estructura i han encarat el moment més important del dia. Els altaveus de la megafonia han anunciat la cita més esperada, l'atac al dos emmanillat. El castell s'ha alçat amb decisió però ha anat estirant-se als pisos inferiors i instants abans de l'aleta ha arribat a generar incertesa. La veterania dels de la camisa verda s'ha fet notar en una gran defensa que ha durat tot el descens. Amb la feina feta, el ritme de la diada s'ha acabat trencant, si bé l'espera ha valgut la pena, ja que els Castellers de Vilafranca han arrodonit la seva exhibició amb un segur tres de nou amb folre i un impecable pilar de set folrat.

El dos emmanillat dels Castellers de Vilafranca avança en 20 dies el que la Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar l'any passat en la diada de Sant Joan. Es tracta del primer castell superior al tres i al quatre de nou amb folre que s'intenta aquest any i el gamma extra emmanillat més matiner de la història. Els de la camisa verda, en conseqüència, també s'han apuntat la primera actuació amb tres castells de nou pisos de l'any i això els permetrà viatjar al Vendrell sense cap pressió extra.

Els Castellers de Berga no han volgut limitar-se a ser els convidats de pedra d'aquesta gran fita. Animats per la Patum, i després de repetir la millor actuació del seu historial fa pocs dies, han plantejat una diada de màxims al seu nivell. Els de la capital del Berguedà han començat l'actuació descarregant el quatre de set amb agulla. Tremolós durant l'ascens, el castell ha alliberat un espadat ben dominat. Han reservat el segon torn per atacar el segon cinc de set de la temporada, castell que fins ara suposava el seu sostre a nivell tècnic. La bona relació entre les dues colles s'ha notat en la col·laboració a les pinyes. El cinc s'ha mostrat ferm i només ha tremolat un instant durant el descens. Arribava, doncs, el moment important per als Castellers de Berga, l'estrena del dos de set. La torre de camisa blava ha mantingut bones mides en els compassos inicials però l'entrada de l'acotxador l'ha tensat i l'ha tornat fràgil. Han mantingut la serenor i s'han decidit a fer travessar l'enxaneta, si bé la primera sotragada del descens ha trencat el castell per la part alta.

Castellers de Vilafranca: 4d9f, 2d9fm, 3d9f, P7f, 9 P4, P4 al balcó

Castellers de Berga: 4d7a, 5d7, 2d7 c, P5

stats