Ara Castells 21/07/2019

Els Castellers de Vilafranca fan un pas endavant a Mataró

La colla vilafranquina estrena la gamma extra gràcies al dos de nou emmanillat

Efren Garcia
3 min
Els Castellers de Vilafranca estrenen el seu primer castell de gamma extra de l'any a Mataró

MataróEls castells de gamma extra no han fallat a la seva cita anual amb el públic mataroní. La Diada de les Santes ha tornat a vibrar amb les construccions de màxim nivell dels Castellers de Vilafranca i dels Minyons de Terrassa. Un esglaó per sota, els Capgrossos de Mataró s’hauran de conformar aquesta temporada amb anar-se'n de vacances havent recuperat les estructures de nou pisos. La colla local ha descarregat el seu primer tres de nou amb folre des del començament de l’any i ha arribat a coronar el pilar de set.

La de la Festa Major de Mataró és una de les grans actuacions del calendari i els Castellers de Vilafranca saben aprofitar aquestes cites com ningú. La plaça de Santa Anna sempre els ha tractat bé i avui no n'ha estat una excepció. Els verds es plantaven a les portes del cicle de jornades més tradicionals sense haver aconseguit encara cap construcció de la gamma extra i avui era el dia ideal per fer un pas endavant. Han executat sense complicacions un solvent tres de nou amb folre i han deixat la ronda central per a l'atac al dos de nou emmanillat. Els vilafranquins han demostrat la seva qualitat en l'execució de la torre i, tot i presentar canvis respecte a la temporada passada, n’han plasmat la millor imatge. Quan tot feia pensar que arrodonirien la festa de la millor manera, s'han topat amb la bèstia negra de la temporada, el quatre de nou amb folre. L'han alçat amb solidesa però just després de l'aleta s'ha tancat per la part alta i ha perdut la forma fins a acabar caient.

Els Minyons de Terrassa marxen de vacances consolidant el dos de nou emmanillat

Tot i que als Minyons de Terrassa sempre els ha costat arrossegar tots els seus efectius a la Diada de les Santes, la seva condició de colla capdavantera no els ha permès renunciar al castell de gamma extra. D'entrada han consolidat un tres de nou que sembla del tot preparat per créixer un pis. Haver descarregat enguany quatre construccions emmanillades ha sigut clau a l’hora d’exhibir una solidesa incomparable per fermar la base del dos de nou. Han fet sonar les gralles i han tornat a fer que semblés un repte fàcil. També han volgut completar l'actuació amb tres castells de nou pisos però el quatre de nou enguany s’està cobrant un preu molt elevat. Tot i que semblava que pujava sense complicacions, han decidit desmuntar-lo i han optat per substituir-lo pel cinc de vuit per no córrer més riscos abans de començar l'aturada estival.

Els Capgrossos de Mataró s'apunten el seu primer castell de nou pisos de l'any a la plaça Santa Anna

Si bé el repte més important per als Capgrossos de Mataró era descarregar el primer castell de nou pisos de la temporada, per arrodonir la seva actuació necessitaven dues estructures de la gamma alta de vuit que enguany només havien completat una vegada. Han optat per començar la diada amb el cinc de vuit i el punt de pressió els ha servit per mimar-lo amb prudència de cap a peus. En el segon torn han tancat la pinya del tres de nou amb folre i l'han alçat sense pensar-s'ho dues vegades. Als assajos, l'estructura havia funcionat d’allò més bé i a plaça ha reproduït el mateix patró. Han descarregat el castell de nou pisos com si el fessin cada cap de setmana i han segellat la millor actuació de l'any afegint-hi el dos de vuit amb folre.

No és habitual veure tres colles intentant el pilar de set amb folre per acabar una actuació, però Mataró es mereixia un últim esforç. Els Capgrossos l’estrenaven a plaça després d'unes proves molt esperançadores però avui no se’ls ha vist del tot còmodes. Han desmuntat el seu primer peu i a la segona l'han carregat un pèl forçat. Just quan començaven el descens s'ha entregirat i s'ha acabat trencant. Per evitar ensurts, els Castellers de Vilafranca han plantat el seu espadat molt a poc a poc, gairebé pis a pis. Si bé això l’ha alentit molt, han demostrat un gran domini descarregant-lo sense contratemps. Els Minyons de Terrassa han sigut els últims a actuar i també s'han volgut apuntar a la festa. Els malves se n'aniran de vacances amb els millors registres pilaners de l'any.

Capgrossos de Mataró: P4 cam, 5d8, 3d9f, 2d8f, P7f c

Castellers de Vilafranca: 3d9f, 2d9fm, 4d9f c, P7f

Minyons de Terrassa: 3d9f, 2d9fm, id 4d9f, 5d8, P7f

stats