Ara Castells 03/06/2017

El Castelloscopi assoleix el seu primer castell de 9 pisos

La instal·lació audiovisual dels Castellers del Poble Sec busca aquesta temporada noves mirades que la facin una mica més transversal

Efren Garcia
2 min
El Castelloscopi preparat a la Fira Mediterrània de Manresa per mostrar les intimitats dels castells. CASTELLOSCOPI

BarcelonaCom es viu un 3 de 9 amb folre des del punt de vista de l'enxaneta? Havíem vist diversos vídeos castellers subjectius però per primer cop una càmera s'enfila als 9 pisos d'altura. La responsabilitat ha estat del Castelloscopi, una instal·lació audiovisual amb objectius pedagògics que van crear els Castellers del Poble Sec l'any 2015 i que el dissabte 27 de maig va capturar l'essència del 3 de 9 amb folre que els Castellers de Vilafranca van descarregar a Barcelona.

El projecte formatiu de la colla barcelonina no s'atura. Després de formar part de les eines dels Bandarres en les seves formacions i tallers, ha passat per escoles i per les seus d'alguna altra colla castellera. Actualment, segons explica Jordi Piqué 'Cels', un dels seus creadors "tenim el Castelloscopi 'embarassat' d'una nena que naixerà a finals d'estiu o principis de tardor". Si la instal·lació actual comptava amb 25 pantalles col·locades imitant un castell d'uns 2,5 metres d'altura per 3 d'amplada, el nou projecte apunta a una "versió reduïda que construirem amb 15 tauletes". L'equip també treballa en la creació d'una aplicació pròpia que faci la nova creació audiovisual molt més interactiva. "La idea és que, en ser una instal·lació més petita, d'1,5 metres d'altura per 1 d'amplada, sigui molt més fàcil de moure per les escoles i entitats", i així es pugui arribar amb més facilitat a altres ciutats de la geografia catalana.

Tenint en compte que la nova instal·lació encara està en "gestació", el Castellers del Poble Sec han decidit mantenir viu el projecte a través de les seves ulleres amb càmera, un element que compta amb el vistiplau de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que ara cedeixen a altres colles per captar noves mirades.

Piqué afirma que l'experiència "està sent molt gratificant, les colles ens acullen amb molta il·lusió i el Castelloscopi cada cop és més conegut". "Fem difusió regalant mirades!" La nova tasca servirà també per fer una instal·lació "molt més representativa, plural i transversal". La feina, però, no ha perdut en cap moment un punt de professionalitat admirable. "Les noves mirades han de formar part de la instal·lació i per això les formalitzem (durada, estètica, narrativa, etc.) de la mateixa manera que les 35 mirades bandarres".

La instal·lació també esdevé una eina de germanor

Fins ara les imatges enregistrades durant el primer tram de la temporada s'han capturat aprofitant la coincidència dels Castellers del Poble Sec amb altres colles a plaça. "Hem començat a gravar les mirades de les altres colles d'una manera molt familiar", comenta el membre de l'equip del Castelloscopi, "però aquesta arrencada tan entranyable respon a l'esperit de gran família que representen les colles castelleres". Fins ara han aprofitat la relació entre padrins, com els Castellers de Sants, i fillols, com els de la Sagrada Família o els de París. La formació barcelonina no va voler deixar passar l'oportunitat d'actuar amb els Castellers de Vilafranca a l'actuació de la FirEntitats de Sants per tenir una quarta mirada, la de la Carla, l'enxaneta del primer 3 de 9 amb folre enregistrat des d'una càmera subjectiva al seu punt més alt.

Com sempre que s'amplia una nova família, Jordi Piqué 'Cels' explica que estan buscant nom per a "la nostra filleta". "Tabaleta? Aletoscòpia?" I vosaltres, quin nom li posaríeu?

stats