Ara Castells 17/09/2016

Els castells passen de l'assaig a les xarxes socials

Les colles viuen un dels moments més importants de la temporada i això s'ha notat especialment aquesta setmana

Efren Garcia
4 min
El tres de nou sense folre és un dels castells més esperats d'aquest segon tram de temporada

BarcelonaA pocs dies del Concurs de Castells i amb cites com la de la Mercè i Santa Tecla a tocar, aprofitem les xarxes socials per colar-nos als assajos d'algunes colles castelleres i tastar la intensitat que s'hi viu aquests dies. Les formacions fan les crides organitzant assajos als quals cal portar un amic, fent tornejos de futbolí, regalant samarretes, entregant camises noves i, fins i tot, sortejant algun pernil. Però si alguna proposta és majoritària és la de regalar cervesa al final de l'assaig, motiu que justifica sobradament que el principal patrocinador del món casteller sigui la marca cervesera Damm.

No totes les colles expliquen els seus assajos a les xarxes socials, però habitualment quan les imatges traspassen les parets dels seus locals per arribar a internet vol dir que s'hi cou alguna cosa important. Aquest dissabte Twitter i Facebook s'han despertat carregats de castells com mai, i això ens fa pensar que els pròxims caps de setmana es viurà un gran esclat a les places.

Amb la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla demà a Tarragona, les colles que s'han fet notar més a l'espai 2.0 han estat les dels Castellers de Vilafranca i la Jove Xiquets de Tarragona. Els verds van col·locar ahir els sisens sobre la pinya de l'inèdit tres de nou sense folre fent servir la xarxa de seguretat, i el seu cap de colla, Toni Bach, va confirmar la notícia més esperada, l'atac al tres de deu amb folre i manilles a Tarragona. Si bé la Colla Joves Xiquets de Tarragona no s'ha prodigat gaire més enllà de publicar la nova imatge que presideix el seu local –una fotografia gegant del tres de deu amb folre i manilles coronat fa dos anys al concurs–, els seus castellers han aprofitat l'assaig especial per recordar una reivindicació que enguany ha cobrat força. El local de la Jove es va tornar a quedar petit per provar els castells que preparen aquests dies. La fotografia de l'espai, atapeït, fins i tot amb la porta oberta, és una bona mostra de la seva demanda, i és que, un altre cop, les quatre columnes que aguanten la passarel·la superior van limitar les seves construccions.

Una altra cita important ens porta a Terrassa també demà. La 22a diada de l'avi Emili Miró, històric casteller vendrellenc que va influenciar molt la vida castellera de la ciutat de Terrassa, on va ser fundador i primer president de les dues formacions de la ciutat, comptarà amb la participació dels amfitrions, els Castellers de Terrassa, dels Castellers de Lleida i dels Xiquets de Reus. Dues d'aquestes colles preparen els seus millors castells aquests dies. Els Castellers de Terrassa van col·locar divendres el pis de dosos del quatre de vuit sobre la pinya, sense xarxa i amb la canalla petita remuntant el pis de quarts. Una de les principals proves, però, va ser la del dos de vuit amb folre que van alçar fins a quints i, si s'ha de jutjar pels assajos, sembla que ja el tenen a tocar. Els Xiquets de Reus, que van anunciar la intenció de descarregar el tres de nou amb folre a Terrassa, van col·locar el pis de sisens en aquest darrer assaig i van fer un pas endavant en la feina del gran espadat. Van posar el seu pilar sobre del folre del que ha de ser el pilar de set, i el van fer de sis pisos, sense l'enxaneta.

A una setmana de la Mercè, la ciutat de Barcelona també pitja a fons l'accelerador. El pati de l'escola Jaume Primer, local que acull els Castellers de Sants, es va omplir com mai per preparar tres estructures de gamma extra. La colla de la camisa grisa va col·locar el pis de sisens al dos de nou amb folre i manilles i al pilar de vuit, dues construccions que ja han portat a plaça enguany. La cirereta va ser el cinc de nou amb folre, que va pujar fins al cinquè pis. Els Castellers de la Vila de Gràcia van sortir al carrer també amb objectius de gamma extra. Els de la camisa blava van alçar el dos de nou amb folre i manilles fins al pis de quints i van apuntar l'atac al nou de vuit, al qual també van posar el cinquè pis a sobre de la pinya.

Els Bordegassos de Vilanova, que enguany tornaran a participar en el Concurs de Castells, preparen per demà les seves millors construccions amb la celebració de la desena diada Albert Salvany. Ahir van col·locar l'acotxador del quatre de vuit, van passar el quatre de set net i van completar el pilar de sis a la xarxa; també van col·locar el pis de quints del tres de vuit i l'aixecador al de set net. Una altra de les grans proves de l'assaig va ser el dos de vuit folrat, que es va alçar fins al cinquè pis.

Però no només els divendres són dies d'assaig. En aquest moment important de la temporada, hi ha dues formacions que aprofitaran el dissabte a la tarda per organitzar els seus assajos especials de cara al Concurs de Castells. La Colla Joves Xiquets de Valls ho farà al seu local, convidant a sopar, a cervesa i a festa en acabar, i els Xics de Granollers duran les seves construccions al carrer Anselm Clavé.

stats