Castells
Ara Castells 02/08/2022

La classificació provisional del Concurs de Castells

La cita tornarà a reunir més de 40 colles, distribuïdes en tres jornades

4 min
Concurs de Castells 2018

Falten poc menys de dos mesos perquè comenci la primera de les tres jornades del Concurs de Castells i d'aquí menys d'un mes es tanca l’índex classificatori, que té en compte les cinc millors actuacions entre l’1 de setembre del 2019 i el 31 d’agost del 2022. D’aquesta manera, moltes colles ja tenen assegurada la seva plaça, mentre que d’altres encara es podrien moure de dia segons els resultats del que queda de juliol i agost. El fet que l’inici es marqui prèviament a l’aturada per la pandèmia, però, fa que hi hagi poc marge de canvi.

Actualment l’organització treballa amb la idea que siguin 12 colles a la jornada del diumenge a la Tarraco Arena Plaça (2 d’octubre), 18 a la del dissabte (1 d’octubre) i 12 a Torredembarra (25 de setembre), tot i que la decisió s’acabarà de prendre en les pròximes setmanes segons el nivell que vagi marcant la temporada, ja que es vol assegurar que totes les colles facin una actuació completa amb castells que entren dins de la taula de puntuacions; és a dir, a partir del 2 de 6.

Abans d’entrar en les colles classificades per a cada jornada, cal fer algunes consideracions. A més de l’habitual absència dels Minyons de Terrassa al Concurs, els Al·lots de Llevant tampoc participaran a causa de la dificultat de fer un nou viatge a Catalunya. D'altra banda, cal apuntar que si se segueix el procediment habitual, les colles tarragonines actuaran en alguna de les jornades a la Tarraco Arena Plaça (TAP) encara que no hi estiguin classificades.

Jornada del diumenge (2 d'octubre)

Per a la gran cita del diumenge, tenen ja totalment assegurada la seva presència les colles que van fer algun castell de nou el 2019: Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Colla Joves Xiquets de Valls, Jove de Tarragona, Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants, Moixiganguers d’Igualada i Xiquets de Reus, mentre que tampoc perilla la participació dels Castellers de Sabadell, els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Tarragona.

Per contra, la darrera posició que dona accés a la jornada del diumenge està en disputa. Actualment, l'ocupen els Marrecs de Salt, però els Castellers de Sant Pere i Sant Pau mantenen les opcions d'entrar-hi. Els tarragonins encaren un agost amb moltes actuacions on poden sumar punts i entrar a la gran actuació del Concurs. Els Castellers de Sant Cugat, en canvi, estan de vacances i ja no actuaran més a l'agost, fet pel qual es mantindran en la sessió del dissabte.

Colles classificades la jornada de diumenge del Concurs

Jornada del dissabte (1 d'octubre)

Per al dissabte es troba el grup de colles que en el període comprès per a aquest Concurs de Castells han fet algun castell de vuit: Castellers de Sant Cugat, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xics de Granollers, Sagals d’Osona, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Terrassa, Nens del Vendrell, Tirallongues de Manresa, Xicots de Vilafranca, Castellers de Lleida, Bordegassos de Vilanova, Jove de Sitges i Castellers de la Sagrada Família.

També entren al dissabte la Jove de Barcelona, els Castellers de Cornellà, els Castellers de l’Alt Maresme i els Castellers del Poble Sec. Si es tenen en compte les puntuacions, els Xiquets del Serrallo no hi participarien, però s’espera que sí que ho facin en ser entitat organitzadora. D’aquesta manera, la primera actuació de la TAP comptaria amb 19 colles.

Colles classificades la jornada de dissabte del Concurs

Jornada de Torredembarra (25 de setembre)

Finalment, per a la primera de les actuacions del Concurs de Castells, algunes de les colles computen castells de la gamma mitjana de set, com Castellers de Castelldefels, Castellers d’Esparreguera, Castellers de Berga, Nois de la Torre i Colla Castellera de Figueres, i d’altres amb bàsics de set, com Castellers del Riberal, Castellers de Caldes de Montbui, Castellers de Badalona, Castellers de Cerdanyola, Castellers de Mollet, Castellers d’Altafulla i Matossers de Molins de Rei. A aquest dia també hi entrarien els Al·lots de Llevant, però, tal com hem comentat, ja han informat que no hi participaran.

Algunes d’aquestes colles, però, encara tenen per decidir del tot la seva participació del Concurs per poder garantir una bona actuació.

Colles classificades la jornada de Torredembarra del Concurs

Bones represes que queden amagades

Actualment hi ha set colles que haurien pujat un graó la seva participació en el Concurs si la puntuació computés a partir de la represa i s’hagués mantingut el període habitual d’un any (entre l'1 de setembre del 2021 i el 31 d’agost del 2022): Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Sant Cugat, Castellers d’Esparreguera, Castellers de Berga, Nois de la Torre, Bous de la Bisbal i Castellers de Sarrià.

Especialment destaquen els casos dels graciencs i dels berguedans, que van tenir una baixada notable el 2019 però que han tingut un bon rendiment després de la pandèmia. D’aquesta manera, tres de les cinc millors actuacions entre el setembre del 2019 i el setembre del 2021 dels barcelonins són des de la represa, i quatre per als de Berga. Aquests darrers, a més, han fet un comunicat en el qual exposen que respecten la decisió de computar actuacions d'abans de la pandèmia, però que no la comparteixen.

Per contra, les colles que es beneficien del tram final del 2019 són Castellers de Sabadell, Marrecs de Salt, Castelers de l'Alt Maresme, Castellers de la Sagrada Família i Castellers de Cornellà, que no entrarien a la jornada que els pertoca actualment si només es comptés des del setembre del 2021. A més, Al·lots de Llevant, Castellers de Cerdanyola i Castellers d’Altafulla també caurien de l’actuació de Torredembarra i no participarien en el Concurs de Castells.

stats