Ara Castells 21/07/2017

La Colla Jove de Tarragona abandona la presidència de la Junta de la Coordinadora Castellera

La formació avança una decisió, que tenia previst fer pública dilluns 24 de juliol, a causa dels fets succeïts durant la jornada de dijous

Efren Garcia
2 min
4 de 9 amb folre carregat de la Colla Jove Xiquets de Tarragona durant la diada de Sant Magí

BarcelonaMitjançant un llarg comunicat de tres pàgines, la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha fet pública la seva decisió d'abandonar la presidència de la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i, en conseqüència, també la seva representació dins el màxim òrgan de l'agrupació. Els tarragonins han relacionat la dimissió amb els desacords que tenen a veure amb la cessió dels drets d'imatge de les colles castelleres, però ara la seva marxa obre un debat sobre quin ha de ser el rol real de l'entitat.

Dijous ha deixat una jornada tempestuosa per al món casteller. El dia començava amb la notícia que els Castellers de Vilafranca dimitien com a colla membre de la Junta de la Coordinadora, òrgan del qual ostentaven la vicepresidència. Més tard s'ha conegut el suport per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls vers la reacció de la formació penedesenca. En declaracions a l'ACN, els vallencs han explicat que es tractava d'"una reacció lògica i coherent". Lourdes Quintero, la seva vicepresidenta, ha afirmat que la Coordinadora no hauria acomplert els últims acords establerts en matèria de cessió de drets amb les colles crítiques i que això hauria passat de forma conscient. Cap a última hora de la tarda, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa han convocat una roda de premsa en la qual faran pública divendres la seva cessió dels drets d'imatge, així com la negativa a concedir-ne la propietat intel·lectual.

Pocs minuts passaven de les 8 del vespre quan s'ha fet pública la voluntat de la Colla Jove Xiquets de Tarragona de plegar veles i abandonar la presidència de la Coordinadora. La decisió, que s'havia de fer oficial el proper dilluns 24 de juliol després d'una assemblea extraordinària, s'ha avançat uns dies en conseqüència, segons els de la camisa lila, dels “fets, actituds i reaccions que s'han anat donant en els darrers mesos” i que han deixat la colla en una posició incòmoda i molt delicada.

El comunicat apunta a que “tres formacions –dues, membres de la Junta de la CCCC– no han respectat” la decisió presa per l'assemblea i recorda que no és el primer cop que això succeeix. A més, arriba a afirmar que, si bé el tema disposa de certa “complexitat jurídica” també “amaga altres interessos al darrere”.

Finalment la Jove denuncia deslleialtat per part de la Xarxa Audiovisual Local en relació amb algunes de les accions empreses per la plataforma televisiva els últims dies. Com a exemple, explica els fets ocorreguts en un sopar al qual va ser convidada la colla i on l'objectiu era organitzar una diada castellera pròpia. Durant el sopar, s'hauria arribat a parlar d'ometre la CCCC. La Jove explica que se li va oferir la possibilitat de negociar els seus propis drets d'imatge a banda de l'organisme, que ja presidia, per poder treure'n beneficis.

El comunicat defineix com a intolerables les retransmissions de diades castelleres fora de la cobertura de la Coordinadora o la negociació amb ajuntaments i amb colles castelleres.

La colla acaba obrint un nou debat sobre quina legitimitat vol entregar el món casteller a la Coordinadora, un debat que “implica totes les colles”.

stats