Ara Castells 30/09/2017

La Colla Vella encara el referèndum a Lleida amb castells del màxim nivell

La plaça de la Paeria gaudeix per primer cop dels castells de la gamma extra

Efren Garcia
3 min
La Colla Vella premia la plaça de la Paeria amb els seus primers castells de gamma extra

LleidaTot i els canvis en l'agenda castellera i l'important moment pel qual passa el país aquest cap de setmana, les quatre colles castelleres que han participat en l'actuació de la festa major petita de Lleida han pogut complir les expectatives. Si bé els Capgrossos de Mataró i els Moixiganguers d'Igualada han hagut de renunciar a alguna de les construccions previstes per falta d'efectius, el nivell ha estat notable. Els Castellers de Lleida han aconseguit descarregar el primer tres de vuit de la seva temporada i la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha posat la cirereta amb dues construccions de la gamma extra.

Passada la diada de Sant Fèlix, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha començat a centrar l'atenció en l'estructura del nou de vuit. Després de completar-lo per primer cop enguany en la vigília de la Diada Nacional, els vallencs l'han portat fins a Lleida amb la intenció de premiar la plaça de la Paeria amb la seva primera estructura superior a les construccions bàsiques de nou. Els rosats han sabut repartir molt bé les seves forces i han completat el nou amb certa comoditat. No satisfets, però, han volgut aixecar encara més el llistó. Han aprofitat el gran ambient viscut a plaça per tancar el peu del cinc de nou amb folre i han controlat els moviments que l'han remenat durant l'ascens. La confiança dels rosats els ha permès descarregar l'estructura sense problemes i sumar així el vuitè cinc de nou folrat de l'any. Han completat l'actuació amb un quatre de nou folrat dinàmic però sense contratemps.

Descartat el quatre de nou amb folre a causa de la falta d'efectius desplaçats, els Capgrossos de Mataró han decidit iniciar l'actuació atacant el que seria el seu castell més important, el tres de nou amb folre. Els mataronins han apamat l'estructura de nou pisos demostrant que li tenen les mides molt ben preses. Han optat pel dos de vuit amb folre i un folre reduït en el segon torn. La torre, que la setmana que ve podria esdevenir estructura de gamma extra, ha estat executada amb molta comoditat i ha donat pas a l'altre castell de la gamma alta de vuit que, amb un pis més, podria completar el cartell dels Capgrossos a la diada del Mercadal, el cinc de vuit. Els de la camisa blava l'han descarregat sense complicacions.

La colla local ha estat la primera d'alçar els seus castells i ho ha fet desmuntant un quatre de vuit prou consolidat però que s'ha estirat lleugerament de mides. En el segon intent, el carro gros ha tornat a mostrar unes mides una mica més amples de les habituals però els Castellers de Lleida l'han dominat sense complicacions. La celebració més important de la diada ha arribat quan els amfitrions han plantat el seu primer tres de vuit de la temporada. El castell s'ha bastit amb tranquil·litat i sense gaires moviments, si bé amb l'entrada de la canalla el tres s'ha estirat a mitja alçada i ha exigit a la colla la màxima concentració durant el descens. La plaça els ha dedicat la millor ovació. El seu tercer castell ha estat un set de set solvent tot i algun problema en les mides de l'estructura del quatre.

Els Moixiganguers d'Igualada han optat per començar l'actuació alçant un dels castells que més els ha costat dominar els últims anys, el tres de vuit, però que aquesta temporada han controlat millor que mai. Els igualadins han sabut mantenir les mides amb molta correcció i han aplomat el que ha esdevingut el setè tres del curs. Sense prou camises per intentar el dos de vuit amb folre, han demostrat que el quatre de vuit ja no els amaga cap secret. Si bé el més habitual hauria estat que els Moixiganguers completessin l'actuació amb el dos de set, han optat pel cinc, una estructura que marca el futur més pròxim de la colla.

En la ronda de pilars els Capgrossos de Mataró han completat el seu primer pilar de set amb folre, un espadat que persegueixen des de la diada de les Santes. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha optat pel pilar de sis. La plaça de la Paeria ha posat fi a l'actuació castellera cantant 'Els segadors'.

Castellers de Lleida: id 4d8, 4d8, 3d8, 7d7, 4 P4, P4b, 2 P4

Capgrossos de Mataró: 3d9f, 2d8f, 5d8, P7f, V5, V5

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 9d8, 5d9f, 4d9f, P6, 3 P5

Moixiganguers d'Igualada: 3d8, 4d8, 5d7, V5, 2 P4

stats