Microsites 24/09/2015

Les colles locals de Barcelona triomfen a la diada de la Mercè

Les sis formacions de la ciutat comtal han aconseguit completar els seus objectius a la plaça de Sant Jaume

Efren Garcia
5 min
La diada ha viscut dues rondes semi-conjuntes que han permés veure castells alçats de manera simultània. JORDI BADIA

BarcelonaEl model de la diada castellera de la Mercè a Barcelona ha fet possible que, un cop més, una actuació amb la participació de sis formacions es desenvolupés amb una agilitat més que considerable. Han destacat els castells de nou pisos dels Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants i els de la Vila de Gràcia, si bé totes les colles han pogut acomplir els seus objectius el dia de la festa major barcelonina. Els Castellers del Poble Sec han completat el primer quatre de vuit que alcen en una diada de la Mercè, els de la Sagrada Família han descarregat tant el dos de set com el tres aixecat per sota i la Colla Jove de Barcelona s'ha apuntat la millor diada del seu historial.

L'actuació castellera ha començat amb crits d'independència després que al balcó de l'Ajuntament es produís una picabaralla quan Alberto Fernández Díaz, líder del PPC al consistori, ha intentat desplegar una bandera espanyola en resposta a l'estelada penjada per Alfred Bosch. Retirades les dues banderes, les colles castelleres ha ocupat els seus espais caminant els respectius pilars de quatre de presentació.

Tres colles barcelonines completen els castells de nou pisos

Així com va succeir la temporada passada, els Castellers de Barcelona han tornat a fer els deures a la seva revàlida de la Mercè. Després d'ensopegar amb el quatre de vuit amb agulla i el quatre de nou amb folre diumenge a la diada de colles convidades, els de la camisa vermella han optat per aquestes construccions per iniciar la seva actuació. Han pogut completar amb força comoditat el quatre de vuit amb agulla, si bé el castell de nou pisos s'ha hagut de treballar durant la descarregada en mostrar unes mides incòmodes. Amb la major part de la feina feta, els nervis han aflorat en la tercera ronda. Els barcelonins han demostrat la seva veterania descarregant un tres de nou amb folre que ha tremolat i que han hagut de lluitar durant la descarregada.

Els Castellers de Barcelona completen la tripleta vilafranquina a la plaça de Sant Jaume. MARTA DÍAZ

Els Castellers de Sants han donat la cara a la diada de festa major. Ells també s'han refet de la llenya que van patir la setmana passada a la festa major d'Esplugues de Llobregat tot completant el tres de nou amb folre en el primer torn. Han exhibit un quatre de nou amb folre de mides excel·lents en la segona ronda i han arrodonit una gran exhibició en atacar el quatre de vuit amb agulla en la ronda final. El quatre s'ha bastit amb molta comoditat i ha alliberat un espadat que ple de novetats en la seva alineació. Els primers compassos del descens han estat correctes però quan l'enxaneta passava per l'esquena del quint pis l'espadat s'ha trencat deixant el castell en carregat.

Els Castellers de la Vila de Gràcia descarreguen el tres de nou amb folre després d'un intent desmuntat. MARTA DÍAZ

Conscients de les dificultats que travessen enguany per mantenir el nivell exhibit la temporada passada, i condicionats pels canvis en els seus troncs, els Castellers de la Vila de Gràcia han optat per assegurar les seves estructures fugint de riscs innecessaris. Han completat sense dificultats el cinc de vuit en la primera ronda i han deixat els castells de nou pisos pel final. En el segon torn han desmuntat el tres de nou amb folre en produir-se els primers tremolors. En la repetició l'han pogut fer seu però, salvant les cares de serenor d'alguns pisos, el castell s'ha mostrat neguitós. No han volgut renunciar al quatre de nou amb folre, que han atacat en la quarta ronda, si bé l'estructura s'ha obert molt als pisos inferiors i han decidit desmuntar-la. Quan ja sortien els quarts, fins i tot s'ha ensorrat el folre.

A la plaça de Sant Jaume hi ha hagut premis per a tothom

Gràcies a l'èxit aconseguit amb la campanya iniciada fa uns dies per aplegar 300 castellers a la plaça de Sant Jaume, els Castellers del Poble Sec han pogut completar el seu màxim objectiu, descarregar-hi el tercer quatre de vuit de l'any. Els ‘bandarres’ han iniciat l'actuació completant amb molta comoditat el dos de set i han deixat el carro gros pel segon torn. El bagatge que ha obtingut la colla amb aquesta estructura s'ha fet notar i l'han pogut dominar sense problemes. Han decidit arrodonir la seva actuació amb un castell participatiu com ho és el set de set.

Els Castellers del Poble Sec completen per primer cop el quatre de vuit a la diada de la Mercè. MARTA DÍAZ

Lluny encara dels castells de vuit pisos, els Castellers de la Sagrada Família han aprofitat la diada de la festa major de la Mercè per ajuntar les seves millors estructures. Han obert plaça descarregant el dos de set en una primera ronda que ha mostrat fins a tres castells alçant-se de manera simultània. Han deixat el seu principal objectiu per la ronda en solitari. Han dominat una forta sotragada en la penúltima aixecada del tres de set aixecat per sota. Superat el moment més delicat, l'han pogut gaudir en un descens seré. Han optat pel cinc de set en tercera ronda, una construcció que enguany ha canviat l'ordre en la taula de puntuacions del Concurs de Castells.

El dos de set ha estat la millor construcció dels Castellers de la Sagrada Família. MARTA DÍAZ

Per tercera setmana consecutiva, la Colla Castellera Jove de Barcelona ha completat la seva millor estructura, la del cinc de set. Avui ho ha fet per començar la seva actuació i ha aprofitat la millora progressiva de les darreres setmanes per segellar la millor diada de l'any i de la seva història. Per primer cop en el decurs d'aquesta temporada els de la camisa bordeus han pogut unir les seves millors construccions. Han descarregat el set de set en el segon torn i han completat la festa gràcies al quatre de set amb agulla.

Castellers de Barcelona: P4 cam, 4d8a, 4d9f, 3d9f, P6, P4, P4, P4, P4

Castellers de la Sagrada Família: P4 cam, 2d7, 3d7xs, 5d7, P5

Castellers de la Vila de Gràcia: P4 cam, 5d8, id 3d9f, 3d9f, id 4d9f, P5

Castellers de Sants: P4 cam, 3d9f, 4d9f, 4d8a c, P5, P5, P5, P5

Castellers del Poble Sec: P4 cam, 2d7, 4d8, 7d7, P5, P5

Colla Castellera Jove de Barcelona: P4 cam, 5d7, 7d7, 4d7a, P5

stats