Ara Castells 13/07/2017

Cornellà i Manresa recorden les fites castelleres del 1997

Les dues formacions aprofiten les xarxes socials per rememorar algunes de les fites més importants des de la seva fundació

Efren Garcia
3 min
Els Tirallongues van descarregar el seu primer 2d7 l'any 1997

BarcelonaAhir dues colles nascudes a les portes del boom casteller dels noranta, fundades lluny de la zona tradicional, però amb prou solera i història al darrere, posaven la vista vint anys enrere per celebrar alguns dels seus moments més especials. Tal dia com el d'ahir ara fa vint anys, els Castellers de Cornellà rubricaven la millor actuació del seu historial, mentre que els Tirallongues de Manresa revivien que per primer cop van descarregar el dos de set. Totes dues formacions formen part de les pioneres en l'expansió territorial del fet casteller dels anys noranta i ahir van coincidir en la celebració de dues efemèrides ben especials.

El dotze de juliol de 1997 els Castellers de Cornellà van desplaçar-se fins a Tarragona per actuar en el marc de les Festes de Sant Pere juntament amb els Xiquets de Tarragona i dels amfitrions, els Xiquets del Serrallo. Els del Baix Llobregat, que havien descarregat el seu primer quatre de vuit feia dos anys, venien d'una temporada en la qual només l'havien pogut coronar. Van decidir iniciar la seva actuació amb aquesta estructura i van aconseguir descarregar-la per segon cop. El 'carro gros' més matiner dels de la camisa lila va anar acompanyat del seu castell insígnia des del 1995, el dos de set, i d'un cinc de set en la tercera ronda. Des d'aquell 12 de juliol, aquesta és la millor actuació dels Castellers de Cornellà, si bé aquests últims anys tornen a trobar-se en un moment dolç. El 2015 van recuperar el dos de set onze anys després de l'últim descarregat i actualment treballen de valent per tornar a sentir l'emoció dels vuit pisos.

El mateix diumenge, però a Rubí, els Tirallongues de Manresa es disposaven a alçar els seus castells juntament amb la colla local, els Minyons de Terrassa i els ja desapareguts Castellers de Sant Andreu de la Barca. Els de Manresa havien coronat el dos de set el 1995, però la descarregada es resistia. Amb cinc torres carregades, tres d'elles aquell mateix any, quatre intents i un intent desmuntat, els del Bages es van plantar a Rubí amb la decisió de completar el repte. Van deixar el castell per a la segona ronda, després de descarregar el quatre de set amb agulla, i finalment el van poder completar el dos de set amb èxit. En els següents anys en sumarien vuit més, cosa que completaria un trienni que donaria fama a la formació gràcies, especialment, a aquesta construcció. L'any 2001 la tornarien a descarregar després de dues temporades sense completar-la, però després la perdrien definitivament fins a l'any 2015, quan la formació va tornar a reviure els èxits del passat. La inèrcia positiva ha portat els Tirallongues a recuperar també el quatre de vuit, un castell que van coronar per primer cop el 1998 i que l'any passat van tornar a carregar dos cops.

Si bé la llum del 1998 va eclipsar alguns dels èxits del 97, aquell mateix any els Castellers de Vilafranca descarregarien per primer cop el pilar de vuit amb folre i manilles, a part d'estrenar el peculiar sis de set. Els Xiquets de Tarragona van coronar el quatre de vuit amb agulla, castell que la Colla Vella dels Xiquets de Valls s'apuntava per primer cop en l'era moderna dels castells. La marca cervesera Estrella Damm va signar el seu primer conveni com a patrocinador exclusiu del món casteller i es van fundar colles a la Catalunya del Nord, els Castellers del Riberal; a les illes, els Al·lots de Llevant, i a Osona, els Sagals. Els Marrecs de Salt van ser convidats a l'Aplec Internacional de la Sardana a Arles, a França, i la Colla Jove Xiquets de Tarragona va viatjar a Amsterdam. També el 1997 es va crear el concurs de castells de Torredembarra i va aparèixer la primera colla castellera fundada a l'estranger, la Colla Castellera de les Quatre Barres, concretament a Castelar, Buenos Aires.

stats