Microsites 28/10/2019

Cronologia de l'última barrera dels castells

Aquest cap de setmana s’han carregat els primers 3d9sf dinou anys més tard del primer intent

Guillem Andrés
4 min
Intent de la Colla Vella del 3d9sf al Concurs 2016

BarcelonaLa plaça del Blat ha vist aquest diumenge com les dues colles dels Xiquets de Valls dibuixaven l'aleta del gran mite dels castells. Des dels primers intents de la Colla Joves a Vila-rodona a la Santa Úrsula d'enguany han passat dinou anys, en els quals fins a tres colles havien intentat el 3d9sf sense èxit. El tres desfolrat, alhora, segueix tenint la mística de saber si al segle XIX es va arribar a assolir. Algunes cròniques de l'època en parlen, tot i que no està demostrada la seva veracitat.

La Joves, els primers a intentar-lo

La temporada 2000 va anar acompanyada de grans èxits per part de la Colla Joves dels Xiquets de Valls amb el primer 4d9sf i 2d9fm descarregats. A tot això hi van voler posar la cirereta amb el 3d9sf en l'última actuació, a Vila-rodona. Aquest va cedir entrant dosos i encara es va quedar lluny de carregar.

El 2004 hi van tornar per Santa Úrsula, però l'intent encara va ser més feble i va caure quan tot just estaven col·locats els sisens. Aquell any la Colla Vella dels Xiquets de Valls també l'havia intentat en el Concurs de Castells com a última opció per guanyar el certamen. Aquest, però, va demostrar que li faltaven hores d'assaig.

Vilafranca mostra les primeres opcions de coronar

En plena època d'expansió dels Castellers de Vilafranca, els Verds també es van aventurar en la recerca del mite dels castells. Per Sant Fèlix havien fet història en coronar el primer 2d9sm i a Tots Sants hi volien sumar el 3d9sf. Aquest va ser un intent que fins a l'entrada de dosos realment presentava bones vibracions. Pocs segons després, però, el castell va mostrar l'extrema fragilitat i es va perdre pels pisos superiors. De tota manera, els vilafranquins feien una aposta d'un castell que ja començava a demostrar que era possible.

Verds i rosats mostren credencials

Després de quinze anys de domini absolut dels Castellers de Vilafranca, la Colla Vella va començar a intensificar els seus assajos i això va provocar que s'igualessin les forces entre les dues colles. El Concurs de Castells del 2016, per tant, es presentava com el gran escenari on per primer cop en molts anys la Colla Vella podia superar als Castellers de Vilafranca. La gran igualtat, per tant, va portar les dues colles a intensificar les proves en el 3d9sf, conscients que carregar aquest castell podia comportar endur-se el concurs.

A la cinquena ronda del certamen i quan els verds ja havien renunciat a qualsevol intent, la Colla Vella portava per segon cop a la història el 3d9sf. La TAP es va quedar en silenci davant del gran mite dels castells al qual, si li feien l'aleta, guanyaven el concurs setze anys després de l'últim. L'intent va ser el que va arribar més lluny dels provats fins aleshores, però el castell es va trencar quan l'aixecador era al darrere dels dosos. Les proves a l'assaig i l'intent a plaça tornaven a indicar que el 3d9sf cada dia estava més a prop.

Primer duel dels Xiquets de Valls amb el mite

El 2017 va quedar finalment orfe de qualsevol intent de 3d9sf. L'any següent, però, les dues colles vallenques, empeses també en part pel Concurs de Castells, van tornar a incloure el tres desfolrat com a objectiu. En aquesta cita, per contra, cap colla el va acabar provant i el castell va quedar posposat fins a Santa Úrsula.

La plaça del Blat, per tant, tornava a ser testimoni d'un castell que podia esdevenir històric. En els tres intents (dos per part de la Joves i un de la Vella), però, el castell no va fer justícia a les proves realitzades i van quedar lluny de carregar-se. Novament el mite mostrava la seva enorme dificultat.

Els Xiquets de Valls dicten sentència

El 2019 ha estat ple d'entrebancs i moltes colles han hagut d'anar rebaixant expectatives. No és el cas de la Colla Vella, que ha seguit oferint l'àmplia gamma extra que li ha permès assolir grans actuacions. La Colla Joves, alhora, ha seguit insistint amb el 3d9sf i cada vegada se l'ha anat creient més. Tant és així que el van arribar a provar en dues ocasions per Sant Fèlix en uns intents que ja s'acostaven encara més a veure-hi l'aleta. En el primer el van desmuntar, tot i que el castell presentava bones sensacions i el segon va caure quan l'aixecador iniciava la pujada dels dosos.

Des de Sant Fèlix fins a Santa Úrsula, per tant, Joves i Vella han anat trobant detalls del 3d9sf amb diverses variacions de peces per trobar la quadratura i l'alineació perfecta. Les dues arribaven a Santa Úrsula convençudes de la feina feta i amb clares opcions de carregar-lo. Els primers a intentar-ho van ser la Colla Joves, però aquest quedava en intent desmuntat per les dificultats de la canalla en pujar. El torn, per tant, era de la Vella, que avançava el 3d9sf, ja que estava programat el 2d9sm. Aquest va pujar més remenat i amb l'entrada de dosos va semblar tocat de mort. La convicció de la canalla i la defensa de tot el tronc, però, va permetre als rosats fer història dels castells i ser els primers a fer l'aleta del 3d9sf. L'eufòria va ser plena a la plaça i els crits de la Vella ho van fer evidents.

Decidits i sense donar-se per vençuts, la Joves hi va tornar i ho va fer, segurament, amb el millor intent de 3d9sf que s'ha vist mai. La pujada va ser lenta i, tot i que els dosos van haver d'aguantar força estona col·locats, el castell seguia ferm i semblava tenir corda per estona. Amb el pas dels segons, però, la resistència es va acabar i el castell va acabar cedint. Ara sí, semblava que la Joves sortiria de plaça sense fer-li l'aleta. Va ser just en aquell moment quan ja tothom s'esperava que es rendirien, quan els del carrer d'en Gassó es van permetre fer-hi un últim intent. Amb canvis al tronc, però amb la canalla que l'havia assajat durant tot l'any. Aquest va ser el més bellugadís dels tres intents, però la persistència marca de la casa dels diables vermells va tenir el seu premi amb el 3d9sf coronat. Novament la plaça del Blat en joia i crits i retrets entre les dues colles vallenques. Els Xiquets de Valls havien fet història.

stats