Ara Castells 14/06/2018

Els cocaps de colla, una fórmula en expansió?

En els últims anys diverses colles han tingut dues persones al capdavant

Guillem Andrés
2 min
Els 'Gausacs' volen tenir un nou local social i d'assaig que sigui capdavanter en innovació i sostenibilitat. CASTELLERS DE SANT CUGAT

BarcelonaDesprés que al mes de maig la junta administrativa i la tècnica dels Nens del Vendrell presentessin la dimissió, els de la camisa vermella van escollir Guillem Vinyes i Jordi Cunillera com a caps de colla. Els Nens, però, no són els primers que utilitzen aquesta fórmula, ja que aquest any també l'han utilitzat els Minyons de Terrassa per primer cop amb Xavi Jurado i Arnau Boada al capdavant de la colla.

La colla que indubtablement ha utilitzat aquesta fórmula amb més continuïtat són els Castellers de Sant Cugat, que en els seus 22 anys d'història només en 7 han tingut un únic cap de colla. Per a Èric Bellmunt, actual cocap de colla juntament amb Toni Serra, el principal avantatge és "el suport en moments complicats". Tot i això, però, creu que la dupla de cap de colla i subcap de colla també poden fer una feina semblant.

Un altre colla que també va utilitzar aquesta fórmula, en aquest cas entre el 2014 i el 2016, són els Xiquets de Reus, amb Oriol Ciurana i Jordi Guarque com a caps de colla. "Jo vaig ser el primer a proposar de ser cap de colla, i també hi havia un altre grup que ho volien portar, i vam decidir ajuntar-nos", detalla Ciurana. Mentre que Bellmunt afirma que en el seu cas els dos caps de colla fan feines semblants, Ciurana sí que detalla que en la seva època els rols estaven separats: "Jo portava la part més tècnica i el Jordi el vessant més social", diu, tot i que explica que tots dos tenien un lideratge fort dins la colla.

Entre els avantatges que hi troba Ciurana també hi ha que en haver-hi dues persones visibles és més fàcil arribar a la gent. Alhora també esmenta que aquesta fórmula pot ser bona per a la gent jove: "Encara que portis una trajectòria llarga a la colla, hi ha un punt que gent veterana et pot qüestionar", fet pel qual creu que "amb aquesta dupla sembla que tot estigui més consensuat, més parlat, i que no mana el cap de colla sol". Tant Bellmunt com Ciurana, però, també destaquen la feina que fa tota la junta tècnica, encara que pugui semblar que només hi ha una persona que lidera la colla.

stats