Ara Castells 22/10/2017

Exhibició antològica de la Colla Vella dels Xiquets de Valls

La Colla Joves Xiquets de Valls paga car les llenyes en la diada de Santa Úrsula

Efren Garcia
4 min
La Colla Vella completa una diada difícilment imaginable tot i que dos dels seus castells han quedat només carregats

VallsLa ciutat de Valls, i en concret l'Ajuntament i les seves colles castelleres, han aprofitat la diada de Santa Úrsula per emetre un missatge clar al món. La diada ha començat amb una proclama en favor de les institucions catalanes en la qual s'ha mostrat el rebuig a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i a les accions del govern espanyol. Més enllà del discurs polític i social, però, la diada s'ha de llegir en un context casteller de màxima intensitat. Les dues formacions han arribat al tram final de temporada en el seu millor estat de forma i per això la cita ha esdevingut l'escenari ideal per mesurar les seves forces. La Colla Joves Xiquets de Valls ha tornat a demostrar el seu nivell en coronar el dos de vuit folrat, però la Vella dels Xiquets de Valls ha estat molt superior en apuntar-se una exhibició antològica. Els rosats han carregat el dos de vuit sense folre i el quatre de deu emmanillat i han descarregat el quatre de nou sense folre i el pilar de vuit amb folre i manilles.

La Colla Vella corona el primer 2d8 sense folre de la seva temporada particular

El sorteig ha volgut que la primera colla a actuar en la diada de Santa Úrusla fos enguany la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Conscients del bagatge de la colla rival en atacar el dos de vuit sense folre, han decidit triar aquesta estructura per fer el primer cop de puny sobre la taula. Amb la màxima delicadesa i en el primer intent, han fet sonar les gralles i han bastit una torre que ha demostrat moltes possibilitats des de l'inici. El ritme de construcció ha estat perfecte però després de l'aleta els nervis han tensat l'estructura, que ha cedit quan l'acotxador començava el descens. La Colla Joves Xiquets de Valls no podia respondre amb un altre castell que no fos la torre neta. El seu ritme, com ho és habitualment, ha estat més lent i les primeres sotragades han arribat massa aviat. El castell ha començat a col·lapsar quan l'enxaneta intentava coronar-lo. Han buscat asserenar els ànims amb un tres de nou folrat.

Els rosats han decidit mantenir les previsions i buscar una diada amb tres de les estructures més valuoses de la història dels castells. S'han decidit en el segon torn pel quatre de deu amb folre i manilles, que han alçat després d'un peu desmuntat. La construcció ha mostrat unes manilles toves i això els ha fet treballar en una lluita agònica per aconseguir l'aleta dels deu pisos. La seva constància els ha donat el premi però no ha evitat una segona llenya. A l'altra banda de la plaça la resposta arribava en forma de tres de nou amb folre i pilar. La Joves ha alçat el seu castell després d'un peu desmuntat. El tres s'ha bastit amb correcció, però tot just encabir-hi les primeres peces de l'espadat han arribat els problemes al folre. Després d'un parell de dures sotragades han decidit desmuntar, quan ja prenien posicions els dosos. Hi ha tornat, però tot i millorar-ne l'execució les complicacions s'han reproduït de la mateixa manera.

El 2d8 sense folre carregat esdevé el millor castell de la Colla Joves Xiquets de Valls en la diada de Santa Úrsula

El moment determinant de la diada ha arribat en el tercer torn. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha apamat el seu millor castell, el quatre de nou sense folre, després de desmuntar-ne dos peus. Han fet sonar les gralles i han mantingut unes mides impecables i un ritme correcte. En els moments finals, l'endarreriment de l'enxaneta ha fet patir per un instant però després de l'aleta les cares de serenor i confiança han estat la tònica i la plaça ha esclatat en càntics d'"Oè, Colla Vella, oè!" i "La culpa és de la Vella". La Colla Joves Xiquets de Valls s'ha tret una espina tornant a provar el dos de vuit sense folre. Amb un ritme lleugerament més àgil l'han pogut arribar a coronar, però han faltat les forces per anar més lluny i l'estructura ha fet llenya tot just després de l'aleta.

Després d'una llarga diada, el factor psicològic i el desgast físic han estat claus en la ronda de pilars. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha arrodonit una actuació per a la història en completar el pilar de vuit amb folre i manilles. L'execució de l'espadat rosat no ha estat perfecta, però després de la durada i la magnitud de la diada ja no era el més important. En canvi, la Colla Joves Xiquets de Valls ha pagat car les llenyes de la diada i s'ha tornat a quedar a un instant de l'anhelada aleta.

Colla Vella dels Xiquets de Valls: 2d8 c, 4d10fm c, 4d9, P8fm, 5 P5 (un al balcó)

Colla Joves Xiquets de Valls: i 2d8, 3d9f, id 3d9fp, id 3d9fp, 2d8 c, i P8fm, 2 P5 (un al balcó)

stats