Ara Castells 30/10/2016

Girona s'enamora del 3 amb agulla

Els Minyons de Terrassa completen el cercle en descarregar l'estructura composta que van coronar per primer cop el 2008

Efren Garcia
3 min
Els Minyons descarreguen per primer cop en el seu historial el 3d9fa

GironaLa màgia dels castells fa possible allò que és impossible: avui la construcció més celebrada a Girona no ha estat la més valuosa, les tres rondes no han precedit els pilars sinó una quarta estructura de la colla local i l'imprevist ha transformat un gamma extra en castell de 8 pisos. La plaça del Vi s'ho ha passat bé amb l'estrena del 3 de 9 amb folre i agulla dels Minyons de Terrassa, la primera colla en carregar-lo i la tercera en descarregar-lo. Els Capgrossos han coronat per primer cop el 9 de 8, si bé la caiguda del gamma extra els ha condicionat l'actuació, i els Marrecs de Salt, tot i desmuntar dos cops el 3 de 9 amb folre i acabar fent llenya en el quart torn, han sortit de plaça amb el cap ben alt, amb dues estructures de la gamma alta de 8.

Els Minyons de Terrassa han començat l'actuació amb el 3 de 10 amb folre i manilles. Coneixedors de tots els seus secrets, els malves han buscat la màxima agilitat en els primers compassos però el folre no s'ha arribat a estabilitzar abans que prenguessin la decisió d'enlairar-lo. El 3 s'ha alçat tremolós i amb feina constant a les manilles. Han arribat a coronar l'estructura amb certa tensió però el canvi de pesos de l'aleta ha generat una sacsejada a la part baixa que no han pogut defensar. L'estructura de 10 pisos ha cedit però no ha acabat amb les forces dels egarencs, que han provat el seu primer 3 de 9 amb folre i agulla de la temporada. Després de desmuntar-ne un peu, l'han bastit cuidant cada detall, han trobat les mides justes i les han mantingudes fins al final, han buscat la màxima delicadesa en construir el 3 i han sabut lluitar a la perfecció la descarregada del pilar. Molts cops sembla que el tercer castell no té la mateixa importància, però quan l'estructura és el 5 de 9, cal assaborir-lo fins a l'últim instant. Els Minyons no s'han pogut relaxar perquè han hagut de treballar per aturar-ne tots els moviments.

Els Capgrossos coronen per primer cop el 9d8 a Girona

Els Capgrossos de Mataró encaren un engrescador final de temporada després d'una complicada jornada a Girona. Els mataronins han començat descarregant un 3 de 9 amb folre de postal. La seva construcció ha mantingut una gran verticalitat a tots els pisos. L'han completada amb especial serenor. Han guardat el seu castell de gamma extra per al segon torn. Els Capgrossos han estrenat a la plaça del Vi l'estructura del 9 de 8 que van haver de descartar al Concurs de Castells. L'han bastida amb bones mides però després de les aletes, fetes per tres enxanetes, els nervis s'han fet evidents. El ràpid descens de la canalla ha multiplicat els moviments i l'estructura s'ha acabat trencant quan els dosos es disposaven a baixar. La caiguda els ha afectat més del que s'esperava i han hagut de reformular força el seu plantejament. Han descartat el 2 de 9 amb folre i manilles previst inicialment, però també el 4 de 9 folrat. Han fet un pas obligat enrere per completar l'actuació amb el 2 de 8.

Els Marrecs de Salt proven per primer cop el 3d9f tot i que acaben fent llenya en el tercer intent

Els Marrecs de Salt han començat la diada de la festa major gironina amb tants nervis com ganes de fer un pas endavant. Han decidit obrir plaça provant el repte de la jornada, el seu primer 3 de 9 amb folre. Després de desmuntar-ne un peu per buscar la millor quadratura, li han plantat cara per primer cop en la seva història. L'objectiu, però, era clar, descarregar l'estructura, i la primera gran sotragada a l'encaix amb el folre els ha fet desmuntar. En una segona temptativa, la solidesa ha estat més gran però, amb sisens col·locats, la canalla s'ha fet enrere. Han optat per buscar un 5 de 8 tranquil·litzador en el segon torn. Han descarregat amb molta comoditat el 2 de 8 amb folre i han sorprès en pactar una quarta ronda per tornar a provar el 3 folrat. El tercer intent ha estat potser el que ha mostrat més decisió. El castell s'ha construït amb molta correcció, si bé els nervis als pisos alts han sacsejat l'estructura amb l'entrada de la canalla. Quan l'acotxador ocupava el seu lloc, el 3 ha acabat cedint.

La ronda de pilars no ha decebut i, si bé els Capgrossos i els Marrecs han hagut de renunciar a l'espadat de mèrit, els Minyons de Terrassa han mantingut el nivell en completar el pilar de 8 amb folre i manilles. Els mataronins han acabat amb un pilar de 5 i quatre de 4, mentre que els Marrecs han optat per descarregar quatre pilars de 4.

Marrecs de Salt: id 3d9f, id 3d9f, 5d8, 2d8f, i 3d9f, 4 P4

Minyons de Terrassa: 3d10fm c, 3d9fa, 5d9f, P8fm

Capgrossos de Mataró: 3d9f, 9d8 c, 2d8f, P5, 4 P4

stats