Castells

Les grans gestes castelleres encara pendents

Al llarg de la història hi ha quatre castells que només s’han carregat i altres d'inèdits que s’han quedat en assaig

3 min
Els de Vilafranca celebrant l'històric 9d9f després d'haver fet pinya un cop descarregat.

“Aquest castell no el veurem mai”. Una frase com aquesta s’ha sentit desenes de vegades entre els aficionats i els mateixos castellers, però les colles s’han encarregat de desmuntar els vaticinis i demostrar que encara hi ha camins per recórrer. Mentre que a inicis dels anys 80 difícilment algú veia possible anar més enllà dels castells de 9 bàsics, als anys 90 va arribar la gamma extra, que s’ha anat ampliant al segle XXI i que en els darrers anys ha vist aletes inèdites. Actualment, per tant, molt poca gent s’atreveix a dir que els castells que encara no s’han vist mai siguin impossibles d'assolir.

La darrera mostra la trobem l'1 de novembre, quan els Castellers de Vilafranca carregaven per primer cop a la història el 9 de 9 amb folre (9d9f). El repte ara, per tant, és descarregar-lo; així com el pilar de 9 i el 2 de 9 sense manilles.

Les portes obertes pels verds

Els verds han sigut una de les colles que més portes han anat obrint al món casteller. A més del 9d9f, hi ha dos castells més en els quals només ells han pogut fer l’aleta. El més recent és l’encara recordat pilar de 9 amb folre, manilles i puntals de l’any passat, amb la immensa dificultat d’abordar una quarta base. Tot i que es podia pensar que aquesta temporada l’espadat de 9 seria un objectiu dels verds, no s’ha acabat treballant en el tram final.

D'altra banda, els vilafranquins també són els únics que han pogut carregar el 2 de 9 sense manilles, una gesta que han aconseguit en tres ocasions, l'última durant el 2012. La Colla Vella dels Xiquets de Valls també ha fet dos intents, però sense èxit. El 2019, el dos desemmanillat també entrava en els plans dels rosats, però al final no es va veure a plaça.

El mite dels castells

Els castells desfolrats formen part de l’ADN vallenc i el 3 de 9 sense folre carregat només l’han pogut assolir la Joves i la Vella. El 2000, la Joves de Valls obria una nova porta intentant aquest castell, al qual, com a mínim en l’era moderna, mai s’havia arribat a fer-hi l’aleta. La Colla Vella també hi feia un intent el 2004 i els Castellers de Vilafranca un altre el 2005. Tots ells, fallits.

Després de més d’una dècada sense veure’l a plaça, la Colla Vella hi va tornar el 2016 i van arribar més lluny que mai. L’aleta encara es feia esperar, però es veia molt més a prop. Les dues colles de Valls hi van posar grans esforços a partir de llavors i el 2018 s’hi enfrontaven de nou, altre cop sense èxit. La diada de Santa Úrsula del 2019, però, va ser el gran dia en el qual les dues colles de Valls van carregar-lo en el mateix dia i a la mateixa plaça.

Les noves dimensions

A més d’aquests quatre castells als quals ja se’ls ha vist l’aleta, n’hi ha d’altres en què s’han fet tastets en assajos: el 4 de 10 sense manilles, el pilar de 7 sense folre o, encara en un terreny més desconegut, el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals.

El domini de la Colla Vella amb el 4 de 9 net els va portar a mirar si ho podrien fer damunt d’un folre. El 2015, fins i tot, van arribar a voler fer un 4 de 9 amb folre, amb el que seria la segona base del possible 4 de 10 desfolrat: encara que van desmuntar el peu i el castell va quedar aparcat.

Al local dels vallencs també s’han fet algunes proves darrerament del pilar de 7 sense folre. Qui va arribar més lluny en aquest castell, però, van ser els Bordegassos de Vilanova a finals del segle XX. En aquell cas van arribar a tirar-lo tot amunt en un assaig fins que el pilar es va trencar quan l’enxaneta es trobava darrere del quint.

Finalment, el pilar de 9 carregat l’any passat pels verds va obrir la porta als puntals. Això ha portat alguna colla a començar a idear el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals. Temporades enrere ja és van fer algunes petites proves - encara molt inicials - però no seria descartable que en els pròxims anys es posi aquest sobre la taula de manera més seriosa.

stats