Ara Castells 25/11/2015

El quatre de deu amb folre i manilles protagonista al debat dels Premis Ara Castells

L'estrena del quatre de deu emmanillat per part dels Minyons de Terrassa acapara el debat casteller de l'entrega dels Premis Ara Castells

Marta Díaz
4 min
El punt final de l'entrega dels premis l'han posat representants de les cinc colles del panorama casteller actual que han carregat, descarregat o intentat l'estructura del tres de deu amb folre i manilles / MAOLO GARCIA

BarcelonaAhir al vespre es va celebrar a l'Antiga fàbrica Damm la gala d'entrega dels Premis Ara Castells, uns premis que la secció castellera del Diari Ara ha atorgat per primera vegada amb l'objectiu de reconèixer la gran feina feta per les colles castelleres d'arreu del país, i de l'estranger, gràcies a les quals enguany s'ha viscut la millor temporada de la història del fet casteller.

Per aquest motiu, la gala va comptar amb un acte de cloenda especial, el qual, mitjançant el format de taula rodona, va voler tenir com a protagonistes els mateixos castellers -com no podia ser d'una altra manera-.

Així, el punt final de l'entrega dels premis el van posar representants de les cinc colles del panorama casteller actual que han carregat, descarregat o intentat l'estructura del tres de deu amb folre i manilles, Aleix Masana dels Castellers de Vilafranca, Manel Sanromà de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Albert Martinez de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré de la Colla Joves Xiquets de Valls i Xavier Pinsach dels Minyons de Terrassa; els quals van compartir els seus respectius punts de vista sobre els castells de deu pisos, així com l'experiència i relació de cada colla amb aquestes monstruoses construccions en un debat moderat pel periodista especialitzat Efren Garcia.

El quatre de deu amb folre i manilles protagonista del debat

Com no podia ser d'una altra manera, la primera colla en centrar l'atenció de la taula rodona, i la de tots els assistents, van ser els Minyons de Terrassa, que tot just diumenge passat assolien una fita que molts creien impossible: descarregar el quatre de deu amb folre i manilles.

Així, preguntat per Efren Garcia sobre com se senten els Minyons després d'haver descarregat un colós com el quatre emmanillat, Xavier Pinsach ha destacat que, personalment, ell creia en aquest castell des del primer moment. La clau de l'èxit dels Minyons rau en gran part en les proves dutes a terme l'any passat a assaig i la feina feta durant tot aquest any a plaça, que els ha servit per observar quines eren les peces claus de l'estructura i els canvis imprescindibles que s'havien de dur a terme per aconseguir portar aquest castell a plaça.

Xavier Pinsach concloïa al respecte "jo crec que aquests castells tan límits o te'ls creus i hi vas amb convicció o no els fas. I després de lo de diumenge s’'ha demostrat que el quatre de deu amb folre i manilles es pot fer".

El ball de les colles amb el tres de deu emmanillat

La segona part del debat es va centrar en la relació i l'experiència particular de cada colla a l'hora d’assajar i enfrontar-se al tres de deu amb folre i manilles.

En un aspecte en el que han estat d'acord tots els representants de les colles va ser el gran component psicològic que la bèstia de deu pisos implica tant a l'hora d'assajar-la com de portar-la a plaça.

Així, Aleix Masana recordava com descarregar el tres de deu amb folre i manilles va convertir-se gairebé en una obsessió pels Castellers de Vilafranca, fins que l'any 2013 van decidir deixar descansar l'estructura durant una temporada i l'any següent el van aconseguir descarregar. Mentre que per a la Colla Jove Xiquets de Tarragona el tres de deu carregat de l'any passat al Concurs de Castells de Tarragona va tractar-se més d'un punt d'il·lusió improvisada, gràcies a la qual en dues setmanes van assajar-ne l'estructura i la van aconseguir carregar, mentre que enguany se'ls ha resistit tot i ser un objectiu fixat.

En un altre aspecte en el que totes les colles van estar d'acord és en l'esforç humà que fer castells d'aquesta envergadura implica i l'esforç encara més gran que implica mantenir-los i portar-los fora de casa, com han fet els Minyons de Terrassa enguany.

En canvi, el que sí que és eternament subjectiu i particular per a cada colla és la manera d'assajar i afrontar-se a aquest castell. Així, mentre els Minyons de Terrassa no passen mai de col·locar sisens, sense laterals, la Colla Vella dels Xiquets de Valls sempre busca col·locar setens amb els laterals per estimular la colla i agafar confiança al castell.

Els tres de nou sense folre a la 'carta dels Reis' de les colles per l'any vinent

La darrera qüestió del debat ha volgut posar la seva mirada en el futur i Efren Garcia ha preguntat als representants de les cinc grans colles del món casteller quin castell demanarien als Reis d'Orient, inèdit o que no s'hagi aconseguit assolir mai, de cara a la temporada vinent.

La resposta no ha deixat gaire marge a variacions, els Minyons de Terrassa, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls han confessat cobejar el tres de nou sense folre, o net, castell que cap colla ha aconseguit coronar fins el moment. Mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona optaria per demanar el quatre de nou net o el quatre de deu amb folre i manilles i els Castellers de Vilafranca treure's l'espineta del dos de nou amb folre, sense manilles, i descarregar-lo.

El que ha quedat clar és que les colles castelleres no tenen ni volen tenir cap sostre i tant sols dos dies després d'una de les grans fites de la història del món casteller ja miren cap a un futur ple de nous reptes i noves fites.

stats