Ara Castells 13/06/2015

Milà veu dos castells de nou pisos a l’Exposició Universal

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona completen el tres i el quatre de nou amb folre a la plaça Cannone

Efren Garcia
2 min
Les dues colles han alçat castells simultanis en la primera ronda de l'actuació. VIOLETA GUMÀ / ACN

BarcelonaLa cerimònia de clausura de la mostra catalana a l'Exposició Universal de Milà ha vist avui la millor actuació castellera que s'ha fet mai fora dels Països Catalans. Els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona han completat per primer cop dos castells de nou pisos fora de Catalunya i han segellat una magnífica exhibició amb construccions de la gamma de vuit i de la gamma alta.

L'actuació ha intercalat els balls de l'àliga de Girona i dels gegants de l'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya amb els millors castells de les dues formacions. De fet, el format televisiu de l'acte ha obligat a canviar l'ordre habitual d'una diada castellera.

La primera ronda de l'actuació ha vist com les dues colles castelleres alçaven les seves construccions en una ronda conjunta. La Colla Joves Xiquets de Tarragona ha optat per atacar el tres de vuit, mentre que els verds s'han decantat pel quatre de vuit amb agulla. Les dues construccions han vist l'aleta gairebé de manera simultània. El descens més llarg del quatre ha alliberat un espadat de domini espectacular.

Gràcies a l'excel·lent col·laboració entre les dues formacions, la segona ronda ha pogut veure castells de nou pisos. Els primers d'alçar la seva construcció han estat els Castellers de Vilafranca, que han bastit sense dificultats el tres de nou amb folre. El seu castell ha estat el primer d'aquest nivell que s'ha descarregat mai a Itàlia.

La Colla Joves Xiquets de Tarragona ha aprofitat el massiu desplaçament que ha portat 320 tarragonins fins a Milà per atacar el seu primer castell de nou pisos de l'any. El repte sempre és important però ho és més encara si ho fas a 800 quilòmetres de casa i amb alguns canvis obligats. Després de desmuntar-ne un peu, els grallers de la Jove han iniciat el toc de castell i el quatre s'ha alçat sense grans complicacions. Els de la camisa lila ho han celebrat doblement, ja que a més de ser la primera estructura de nou pisos de l'any, el quatre folrat suposava el primer castell de nou pisos de la colla fora de Catalunya.

El final de la finestra televisiva amb què comptava la Xarxa Audiovisual Local per a l'emissió de l'acte ha fet que les dues formacions avancessin la seva ronda de pilars. Després de descarregar cada una un pilar de cinc mostrant sengles estelades, l'actuació ha continuat amb la tercera ronda de castells.

Si bé aquest tercer torn havia de tornar a ser conjunt per agilitzar l'actuació, finalment les colles han completat els seus castells per separat. Els Castellers de Vilafranca han descarregat el segon set de vuit de l'any, mentre que la Colla Jove Xiquets de Tarragona s'ha apuntat el cinquè cinc de vuit de l'any.

Castellers de Vilafranca: 4d8a, 3d9f, P5, 7d8

Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3d8, 4d9f, P5, 5d8

stats