Ara Castells 01/02/2016

Els Nens del Vendrell esdevenen els protagonistes de la Nit de Castells del quatre de deu

L’excap de colla de la Joves Xiquets de Valls, Helena Llagostera, va rebre el premi Trajectòria, un dels guardons més importants de la gala

Efren Garcia
3 min
Tots els premiats a la desena Nit de Castells. Revista Castells

VallsLa desena gala de la Nit de Castells, celebrada dissabte al Centre Cultural de Valls, va resumir una temporada 2015 de glòria pel món de les torres humanes. Amb tres dels dotze premis a la butxaca, la dels Nens del Vendrell va ser la formació més guardonada. Helena Llagostera, membre de la Colla Joves Xiquets de Valls, la qual va liderar durant les temporades 2009 i 2010, va ser reconeguda per la seva trajectòria. Com no podia ser d'una altra manera, el quatre de deu amb folre i manilles descarregat per primer cop pels Minyons de Terrassa, va protagonitzar un dels moments més emotius de l'acte. Els malves van emportar-se el premi al Moment Casteller de l'any.

La Xarxa de Televisions Locals comença l'any apostant de nou pel fet casteller. El desè aniversari de la gala dels premis que entrega la Revista Castells va ser retransmès en directe per dinou televisions de proximitat i això va forçar un canvi de format que va afavorir l'acte dotant-lo de major agilitat i d'un contingut visual especialment pensat en la pantalla petita. Els periodistes Carles Cortès i Elistabet Carnicé van ser els encarregats de conduir la primera gran nit castellera de l'any.

Els Nens del Vendrell van haver de pujar fins a tres cops a l'escenari en esdevenir uns dels principals protagonistes de la gala. La formació del Baix Penedès va ser reconeguda amb un dels premis Baròmetre Casteller en assolir una categoria superior durant la temporada 2015. Els de la camisa vermella van descarregar per primer cop un castell de nou pisos en la diada de la Fira de Santa Teresa. Aquest creixement, combinat amb una seguretat majúscula a l'hora d'alçar castells, els va fer mereixedors també del primer premi Descarregat. Finalment, i de manera conjunta amb els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Nens van ser triats colla de la temporada, guardó que concedeixen aquelles formacions que han completat algun castell de gamma extra.

Helena Llagostera va ser reconeguda per la seva trajectòria en el món dels castells. La primera castellera que va atrevir-se a agafar les regnes d'una de les grans formacions de tots els temps, la Colla Joves Xiquets de Valls, va adreçar les seves paraules en defensa del paper de les dones que definitivament s'han endinsat en un món que durant molts anys els havia estat prohibit.

Amb tots els llums de l'escenari del Centre Cultural apagats, l'atenció va centrar-se en la pantalla gegant on els Minyons de Terrassa preparaven el peu del quatre de deu amb folre i manilles que van descarregar a la seva diada el passat mes de novembre. Les paraules de Carles Cortès acompanyaven l'entrada de Xavier Pinsach, segon cap de colla dels egarencs, creuant l'escenari a les fosques fins situar-se en un focus de llum des d'on va poder contemplar, un cop més, la magnífica gesta que els va fer mereixedors del premi al Moment Casteller de l'any. Una ovació indiscutible va escenificar el reconeixement del món casteller en ple cap als Minyons, recordant així el castell més difícil aconseguit per una colla.

Tots els premis de la Nit de Castells

Premi Baròmetre Casteller: Pallagos de Conflent, Encantats de Begues, Castellers de Santpedor, Castellers de la Sagrada Família, Nens del Vendrell

Premi Aleta: NZI

Premi de fotografia (votació popular): 1r Vinyet Solé, 2n Ignasi Salat

Premi de fotografia (professional): 1r Jean Segovia, 2n Gemma Soldevila

Premi Descarregat: Nens del Vendrell

Plaça de la temporada: Plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès

Colla de la temporada: Castellers de Sant Pere i Sant Pau i Nens del Vendrell

Moment casteller de la temporada: Quatre de deu amb folre i manilles descarregat pels Minyons de Terrassa.

Premi a la iniciativa social: Matossers de Molins de Rei

Premi ambaixador dels castells: Conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya

Premi a la trajectòria: Helena Llagostera

stats