Ara Castells 22/09/2019

Sant Jaume no fa concessions

La Mercè manté la seva condició gràcies als castells de gamma extra de les dues colles convidades

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen el 2d9fm i el P8fm a la diada històrica de la Mercè

BarcelonaLa diada històrica de la Mercè ha acaparat un cop més els focus mediàtics del cap de setmana. Les construccions de gamma extra dels Castellers de Vilafranca i dels Minyons de Terrassa han sigut les més destacades, si bé cal sumar-li l’estrena del set de vuit que els Castellers de Barcelona han completat en la primera ronda. La diada, però, s’ha tornat a allargar fins a les quatre hores de durada, tot i que, per primer cop, ha adoptat un sistema de rondes similar al de la diada de Sant Fèlix.

Els Minyons de Terrassa han volgut apujar el llistó a Barcelona. Han dominat el dos de nou emmanillat i han plantat cara a un tres de nou amb folre i agulla que no portaven a plaça des de la temporada 2016. El castell s’ha alçat estirat de mides i amb algun problema de quadratura i, quan es disposaven a coronar l’estructura del tres, dues fortes sacsejades els han posat a prova. Les fuetades han descol·locat els pisos superiors, que han acabat defallint en l’inici del descens. La caiguda els ha obligat a abaixar pretensions, han hagut de treballar per completar el tres de nou amb folre i han optat pel cinc de vuit per acabar la seva actuació. Amb el pilar de vuit amb folre i manilles aparcat s’han decidit pel de set pisos com a colofó.

Si una colla ha sortit satisfeta de la plaça de Sant Jaume, aquesta ha sigut la dels Castellers de Vilafranca. Els verds han descarregat tant el dos de nou com el pilar de vuit emmanillats. La torre s’ha decantat de costat i això els ha obligat a fer un esforç extra a les manilles; l’espadat, en canvi, ha funcionat bé per la part baixa, però un desequilibri després de l’aleta ha fet que els pilaners s’haguessin de lluir. Han dominat tant el quatre com el tres de nou amb folre i han celebrat la seva actuació cantant “i tot descarregat”. Les seves construccions s’han completat sempre a la primera i això ha fet que passessin davant les altres dues colles en arribar a la ronda de pilars per no dilatar més la durada de l’actuació.

Els Castellers de Barcelona han descarregat el primer set de vuit de l’any, però han hagut de desmuntar molt d’hora el quatre de nou amb folre. El castell de nou pisos aparentava alçar-se amb bones mides, però tot just sonar gralles s’han fet enrere. Han apostat per les dues construccions bàsiques de vuit i han posat la cirereta amb dos pilars de cinc íntegrament femenins. Si bé un d’ells ha fet llenya abans de l’aleta, l’altre l’han aconseguit descarregar amb gran elegància.

Dimarts serà el torn de les colles locals de la ciutat de Barcelona, que tornaran a omplir la plaça més emblemàtica amb els seus castells, torres i pilars.

Castellers de Vilafranca: P4cam, 4d9f, 2d9fm, 3d9f, P8fm, 4 P4

Minyons de Terrassa: P4cam, 2d9fm, i 3d9fa, 3d9f, 5d8, P7f, vano 5

Castellers de Barcelona: P4cam, 7d8, id 4d9f, 3d8, 4d8, 2 P5 (1 intent), P5 balcó

stats