Ara Castells 02/10/2019

Primeres aletes

Esquerdats i Guillats han completat aquest diumenge el primer 4d6 i castells de sis, respectivament

Guillem Andrés
3 min
3d6 dels Esquerdats de l'Eixample

BarcelonaPosar-se la camisa i els pantalons. Agafar la faixa. Dirigir-se a plaça. Aquest és un procés que molts castellers fan setmana rere setmana des de fa temporades. N'hi ha d'altres, però, que tot just s'estan iniciant en el món casteller, i fer una actuació castellera és una gran novetat. És el cas dels Esquerdats, de l'Eixample de Barcelona, i els Guillats de la Selva, que aquest cap de setmana han completat el primer 4d6 i castells de sis, respectivament.

Esquerdats; la vuitena colla de Barcelona

A Barcelona, la Colla Castellera de l'Esquerra de l'Eixample, més coneguts com a Esquerdats, han format recentment la vuitena colla convencional de la capital catalana. Aquest cap de setmana, amb motiu de la festa major del seu barri, han descarregat el primer 4d6 de la història, a més del 3d6 que ja havien descarregat al juny al Prat del Llobregat. Els barcelonins no van poder completar el 4d6a i 3d6a que van intentar i, especialment aquest últim castell, es presenta com a gran objectiu del final de temporada.

Els Esquerdats neixen, tal com explica el seu president, Enric Oliveras, arran d'observar que en un barri tan poblat com l'Eixample aquest estava infraequipat i amb pocs espais d'oci i reunió. El mateix president, alhora, considera que aquesta circumstància ha dificultat el naixement de la colla en gaudir de poques entitats culturals al voltant i mitjans per donar-se a conèixer. Tot i això, la colla ha atret joves que buscaven aquest espai, alhora que ara també ha sorgit una colla gegantera i una colla sardanista.

L'abril del 2018 els Esquerdats van fer l'Assemblea de presentació i al juny ja van començar els assajos. Actualment compten amb una setantena de persones a l'assaig i ja han completat els dos castells bàsics de sis. L'actuació a Badalona al novembre es presenta com la gran oportunitat per fer el 3d6a en una temporada que tancaran l'1 de desembre amb la Jove de Barcelona. Els granats han sigut una de les colles que han ofert més ajuda a la nova colla de la ciutat, tot i que els padrins són els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Castellar del Vallès.

Des de l'abril d'aquest any han entrat a formar part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya en formació. No serà fins a fer tres castells de sis en una sola actuació i d'uns mínims socials per entrar a formar part de la Coordinadora com a colla de ple dret. Alhora, els Esquerdats han decidit que fins que no facin aquesta actuació completa de tres castells de sis no estrenaran la camisa de color lila. De la mateixa manera, també tenen pendent convocar l'actuació de bateig que ja serà de cara al 2020.

Els Guillats omplen el panorama casteller en terres gironines

Uns quants quilòmetres més al nord, concretament a Santa Coloma de Farners, també ha sorgit fa uns mesos una colla castellera. Són els Castellers de la Selva, també coneguts com a Guillats, i aquest cap de setmana han descarregat els primers 3d6 i 4d6 de la seva història. Actualment compten amb unes vuitanta persones als assajos, tot i que el president de la colla, Marc Bosch, detalla que fins fa no gaire els costava passar de la cinquantena, cosa que dificultava fer les pinyes.

En el seu cas la iniciativa sorgeix el juny del 2018 i es va crear un grup de Facebook per donar a conèixer la colla. Al setembre ja van començar a assajar al pavelló de la localitat amb gran majoria de persones sense experiència castellera, ja que només comptaven amb dues persones que havien participat en colles universitàries. Els Guillats compten amb els Castellers de l'Alt Maresme i la Colla Castellera Esperxats de l'Estany com a padrins, a més de tenir una gran relació d'ajuda mútua amb els Castellers de les Gavarres.

En aquest tram de temporada els Guillats tenen en la Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners del 10 de novembre com a cita per completar una nova actuació. De la mateixa manera que els Esquerdats, encara han de tancar una data per a l'actuació de bateig. El color de la camisa, però, ja està definit, i serà un taronja terrós, així com ho és el pèl de les guilles que habiten a la Selva.

stats