Ara Castells 22/10/2019

Les primeres vegades viscudes a Santa Úrsula

La gran diada del km0 del món casteller ha vibrat amb alguns dels castells inèdits fins ara

Guillem Andrés
2 min
3d9f de la Colla Joves (1986) i 4d9f de la Colla Vella (1981)

BarcelonaLa diada de Santa Úrsula ja s'acosta i, com ja ha passat altres vegades, sorgeix la possibilitat que la plaça del Blat visqui l'assoliment d'un castell inèdit. Al llarg de la història moderna dels castells trobem diversos èxits de les dues colles vallenques en construccions que fins ara ningú havia pogut coronar o descarregar.

La primera gran data que apareix en la memòria és la del 1981, dia en què la Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el primer castell de nou del segle XX. Aquest, a més, es completava en el primer intent que una colla feia del castell. L'eufòria d'aquell dia, però, també es va viure a l'altra banda de la plaça amb una Colla Joves dels Xiquets de Valls que descarregar el primer 5d8 del segle XX. La mateixa Joves ja l'havia carregat tres vegades en els anys anteriors, mentre que els rosats ho havien fet en dues ocasions.

Cinc anys més tard, el 1986, la Colla Joves tornava a sortir pletòrica de la plaça del Blat amb la consecució del primer 3d9f descarregat del segle. A més ho feia completant una gran actuació amb la primera tripleta màgica, tot i que el 4d9f va quedar en carregat.

A partir d'aquí, els èxits ja van arribar en forma de gamma extra. El primer va ser el 1994, quan la Colla Vella descarregava el primer 2d9fm de la història un any després que els Minyons de Terrassa l'haguessin coronat. Els rosats també es convertirien el 1996 en la primera colla que descarregava el 5d9f.

Aquests, per tant, són els primers castells inèdits que s'han viscut per Santa Úrsula. Alhora, però, n'hi ha d'altres que les colles assolien per primera vegada en la seva història. És el cas, per exemple, del 4d9sf carregat dels de la camisa vermella el 1999, fet que la Vella assoliria al 2001.

Una altra gran actuació emmarcada és la de la Colla Vella el 2016 amb els dos castells de 10 i el 4d9sf. Aquesta segueix sent ara com ara la millor actuació de la història (computant les tres millors construccions) i l'única en la qual una colla ha descarregat tres castells de la gamma extra 'prèmium'.

Aquest diumenge es presenta una nova jornada que pot entrar en la història dels castells. Totes dues colles ja fa setmanes que han intensificat els assajos del 3d9sf i han fet proves que han mostrat que, com a mínim, el castell es pot carregar. La Santa Úrsula del 2018 ja va viure els intents d'aquest castell per part de les dues i caldrà veure si enguany es tornen a trobar amb les condicions òptimes a plaça per enlairar-lo. La Colla Vella, a més, també té a punt el 2d9sm que va provar sense èxit l'any passat. Ja s'ha carregat en tres ocasions pels Castellers de Vilafranca però mai ningú l'ha pogut completar.

stats