Castells
Ara Castells 15/08/2023

El raper Travis Scott filma un videoclip amb els Castellers de Vilafranca

La colla vilafranquina protagonitza el darrer videoclip del cantant

3 min
Fragment del videoclip de Travis Scott

Els castells són un gran espectacle visual que, especialment a ulls d’algú desconeixedor de la tradició, generen una forta fascinació. Per això a vegades el món casteller traspassa les fronteres i es converteix en un fenomen viral.

La darrera gran repercussió ha arribat de part de Travis Scott, que ha incorporat els castells en el seu últim treball. Els Castellers de Vilafranca van assistir a la gravació del videoclip integrat al seu àlbum Utopia el 2 de juliol a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona, on van fer-hi un 4 de 9 amb folre. El dia del rodatge també els van acompanyar components dels Xiquets de Tarragona, Nois de la Torre i Castellers de Mediona.

Videoclip de Travis Scott amb els Castellers de Vilafranca

Fins ara només s’han filtrat algunes imatges i s’espera que en els pròxims dies es faci oficial el videoclip del raper de ressò internacional, que donarà a conèixer els castells al món.

Precisament els vilafranquins van ser un dels últims fenòmens castellers virals. El vídeo del seu pilar de 9 amb folre, manilles i puntals carregat per Tots Sants va circular molt per xarxes. El vídeo original del portal elmoncasteller.cat va circular per diversos perfils amb milions de seguidors i va acumular més de 50 milions de reproduccions.

Els Jocs Olímpics com a gran aparador

Un dels primers esclats mediàtics dels castells es va produir amb la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992, on 16 colles van realitzar castells de manera simultània sobre el tartan de l’Estadi Lluís Companys. L’audiència potencial era de milers de milions, però malauradament el Canal Olímpic va fer coincidir els castells amb un tall publicitari i l’impacte va ser menor del que es podria haver assolit.

Participació dels castells en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona

El Concurs de Castells i Red Bull

La cita castellera més mediàtica és el Concurs de Castells. L’espectacularitat de la plaça, la congregació de les millors colles, l’alçament de castells límit i, fins i tot, l’element competitiu del Concurs que adjudica un guanyador són elements que criden l’atenció als mitjans internacionals. En la passada edició del 2022 es van acreditar més de 300 periodistes d'un centenar de mitjans de comunicació diferents.

El 2016, la televisió de la beguda energètica Red Bull va fer un gran desplegament, que va comptar amb una retransmissió íntegra del Concurs en anglès. Aquest fet va esdevenir un impacte mundial i el vídeo del 3 de 10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca va superar els 100 milions de reproduccions al seu canal de YouTube, tot i que ara està retirat de la plataforma.

Alhora, la gran repercussió d’aquest vídeo va comportar un debat sobre quin havia de ser el futur de la difusió mediàtica dels castells i va acabar marcant part del conflicte dels drets televisius que es va viure els anys següents.

La Tarraco Arena Plaça també va ser l’escenari de l’enregistrament d’un reportatge de National Geographic en l’edició del 2018 del Concurs, que també fa un repàs de la tradició castellera.

Els viatges internacionals

Una de les maneres d’exportar la cultura castellera són els viatges que les colles fan a diferents indrets d’Espanya, Europa o, fins i tot, en altres continents. En aquests, els castells són protagonistes per uns dies en els mitjans de comunicació locals.

3d9f de la Colla Vella a la Xina

Alguns dels desplaçaments que han tingut més repercussió han sigut els que van fer la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la Xina el 2010 i els Castellers de Vilafranca el 2011 a l’Índia, i el 2015, també a la Xina; les úniques vegades que s’ha completat un 3 de 9 amb folre fora del continent europeu. Els vallencs el van descarregar en un programa de talents de la televisió xinesa a Hangzhou, mentre que els verds ho van fer en el festival govinda de Thane i al Barcelona Catalonia Culture Week de Xangai. 

stats