La revàlida del primer diumenge de festes es disputarà al Mercadal de Reus

Vilafranquins i vallencs es preparen per a un altre intens cara a cara

La diada del Mercadal a Reus acollirà el proper 7 d'octubre una de les jornades més multitudinàries del calendari casteller, en la qual es donaran cita cinc de les millors formacions del moment, juntament amb la colla amfitriona, la dels Xiquets de Reus. L'actuació podria viure el primer intent de castells de deu pisos que donarà el tret de sortida a un nou cara a cara entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquesta temporada la cita amplia el nombre de colles participants fins a sis gràcies al fet que el consistori de la capital del Baix Camp ha decidit incloure l'actuació en la programació de la Capital de la Cultura Catalana. D'aquesta forma, els Capgrossos de Mataró s'afegeixen als Minyons de Terrassa i a la Colla Jove Xiquets de Tarragona per arrodonir un cartell de luxe.

La diada castellera que se celebra els anys senars, coincidint amb la temporada de descans del concurs de castells, ha vist enguany incrementat de manera extraordinària el nombre de colles participants. El dia 7 d'octubre, la plaça del Mercadal comptarà amb sis colles castelleres que alçaran algunes de les construccions més espectaculars del moment, una més que en el seu format habitual, que des del 2003 es limitava a quatre formacions convidades més la local. La celebració de la Capitalitat de la Cultura Catalana ha obert les portes als Capgrossos de Mataró, que ja van actuar el 2013 en substitució dels Minyons de Terrassa i que sempre han reivindicat el seu desig d'actuar a Reus.

Dilluns, per primer cop, els Xiquets de Reus renunciaven a la seva condició de colla local per entrar al sorteig que determina l'ordre de l'actuació i la ubicació de les formacions a plaça, però la sort va voler que l'agrupació local fos l'escollida per iniciar l'actuació. El resultat del sorteig va fer que les colles poguessin triar la ubicació a plaça d'acord amb l'ordre d'actuació. Així doncs, els Xiquets de Reus estaran situats just davant la porta de l'Ajuntament i tindran al seu costat els Capgrossos de Mataró i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca s'encararan amb les altres tres colles en una segona línia, més allunyada de les façanes.

Les colles anuncien els seus objectius

Després de patir tres llenyes la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla, Toni Bach, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, ha anunciat que el seu plantejament per a la diada del Mercadal seria similar al de l'actuació tarragonina i que, per tant, els verds prepararan la tripleta de castells límit, composta pel tres de deu amb folre i manilles, el dos de vuit sense folre i el quatre de nou net. Albert Martínez, cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ha avançat la seva voluntat de provar una estructura de deu pisos, i Cugat Comas, al capdavant dels Capgrossos de Mataró, ha manifestat la possibilitat d'encarar la seva millor actuació portant a plaça tant el cinc de nou amb folre com el dos de nou emmanillat. Nani Matas, líder dels Minyons de Terrassa, i Adrià Calvet, segon cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, han estat més conservadors en els seus vaticinis, si bé la previsió també apunta a la gamma extra.