Ara Castells 23/10/2015

El Simposi Casteller es converteix en l'epicentre de l'anàlisi castellera

El simposi se centra en la franja matinal de dissabte per analitzar el paper de la immigració en el món casteller i el format actual del Concurs de Castells

Ara
3 min
Cartell del 5è Fòrum Casteller de Catalunya celebrat en el marc de la Fira de Santa Úrsula de Valls. FIRA DE SANTA ÚRSULA

BarcelonaAquest dissabte, 24 d'octubre, al matí tindrà lloc el 5è Simposi Casteller en el marc del Fòrum Casteller de Catalunya de la Fira de Santa Úrsula a Valls. Enguany, el simposi, que converteix la Fira de Santa Úrsula en l'epicentre de l'anàlisi castellera del país, s'ha concentrat en la franja matinal de dissabte per evitar coincidir amb les diades castelleres que se celebren a la tarda arreu del país, així com amb la resta d'actes de la fira que es duen a terme al llarg del dia, i es retorna així al model de la primera edició del simposi, que es va estrenar en el marc de les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela del 2011.

Tot i aquest canvi horari, el simposi no ha renunciat a res, i no només compta amb dos debats de temàtica actual al llarg del matí, sinó que ha apostat per introduir novetats tant a l'inici com al final de la jornada.

El simposi, a més, estrena ubicació en aquesta edició, a la nova sala d'actes de l'antic convent del Carme, seu de l'Escola Enxaneta, un edifici històric i patrimonial que la ciutat ha recuperat i que ja ha estat seu d'altres actes culturals enguany.

Roda de premsa de presentació dels actes del 5è Fòrum Casteller de Catalunya a Valls. FIRA DE SANTA ÚRSULA

Així doncs, una de les novetats que incorporarà el simposi serà l'esmorzar 'showcooking' que el cuiner de Cambrils Joan Bosch, el restaurant del qual, Can Bosch, compta amb una estrella Michelin des del 1984, prepararà a partir de les nou del matí a tall de degustació popular i que es pararà en taules al convent del Carme. El simposi, doncs, ha confiat en aquest reconegut xef per crear una proposta gastronòmica innovadora que indagui en el gust a orígens i tradició que tenen els castells a Valls.

Després de l'esmorzar degustació, a les deu se celebrarà l'obertura institucional del 5è Simposi Casteller, a la sala d'actes del convent del Carme, cosa que donarà inici al primer debat de la jornada 'Castells i immigració', en el qual s'analitzarà la contribució de les diferents onades migratòries al món casteller i la funció que hi han fet les colles castelleres.

En aquest primer debat hi participaran des de la taula rodona el professor Manuel Delgado, de la Universitat de Barcelona; José Martínez, fundador de la colla La Global de Salou; Montserrat Soronellas, professora de la Universitat Rovira i Virgili; Sebastià Morató, president dels Marrecs de Salt, i Albert Soler, gestor de l'administració local a l'Ajuntament de Granollers, com a ponents; i el moderador serà Biel Duran, de Televisió de Catalunya. La periodista vallenca Raquel Sans serà la relatora del primer debat de la jornada.

A continuació, a un quart d'una del migdia, s'analitzaran i debatran els pros i contres del nou format del Concurs de Castells de Tarragona que ha apostat per una posada en escena més esportiva en les darreres edicions, introduint missatges comunicatius de tipus 'speaker', grans pantalles televisives, una emissió dels resultats més emfàtica, etc., que han revestit el certamen d'un caràcter més competitiu.

En aquesta ocasió participaran com a ponents Josep Bargalló, autor del projecte del nou format del Concurs de Castells; Eloi Miralles, investigador casteller i membre del consell científic del Museu Casteller de Catalunya; Carles Esteve, periodista del Baròmetre Casteller i de 'Revista Castells', i Pep Ribes, periodista de Penedès Televisió i Ràdio Vilafranca. Moderarà el debat Àlex Alonso, periodista de TAC12 i La Xarxa de Televisions Locals, i en serà relator Ivan Rodon, periodista natural de Valls.

Finalment, una altra novetat del simposi serà la cloenda de la jornada, que acabarà en format de vermut tertúlia titulat 'Què passarà demà a plaça?'. Aquest debat serà moderat pel director de 'Revista Castells', Santi Terraza, i comptarà amb la participació dels caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré de la Joves i Manel Urbano de la Vella.

stats