Ara Castells 08/03/2016

Com s'organitza la pinya d'un castell?

De la transcripció oral al paper, dels imants als projectors i d'aquí als telèfons intel·ligents. Repassem les tècniques que fan servir les colles castelleres

Efren Garcia
3 min
Detall del plafó magnètic dels Castellers de Sants

BarcelonaPotser una de les parts més desconegudes d'un castell per a una persona aliena al món de les torres humanes és la pinya. Aquella munió de gent amuntegada de forma anàrquica que fa de matalàs en cas de caiguda, com pensen alguns, en realitat és un espai estudiat a consciència que ajuda a solidificar el nucli de l'estructura, com els fonaments de qualsevol edifici. Per explicar-ne cada posició i organitzar-ne el muntatge, l'equip tècnic de cada colla castellera ha anat modernitzant els mitjans que té al seu abast i ha passat de la pinya cantada de memòria o a ull als fulls doblegats i plens de gargots, dels imants a les projeccions i, ara, han fet el salt a les tauletes i les noves tecnologies.

Aquesta temporada, diverses colles, com els Xiquets de Reus, els Castellers de Badalona, els d'Esplugues o els de Cerdanyola, començaran a fer servir projectors als seus locals d'assaig per facilitar la comunicació entre el cap de pinyes i el seu equip, i la resta de components de la base de les construccions, una mesura que formacions com la dels Minyons de Terrassa ja havien posat en pràctica amb èxit en anys anteriors. Els esquemes dissenyats amb escrupolosa minuciositat passen ara de l'ordinador a la paret del local. Però el món casteller és molt gran, i a cada poble o ciutat se les empesquen per intentar quadrar el cercle de la millor manera.

La carpeta de pinyes

El sistema més habitual, i el més compartit fins fa molt poc, és també el més arcaic. Molts equips de pinyes disposen dels diferents esquemes de cada castell amb un requadre blanc a l'espai que ocupa cada casteller. Durant l'assaig o l'actuació, s'encarreguen de fer una llista amb el personal disponible i de traslladar-lo a aquests esquemes valorant cada posició en funció de variables com l'alçada o la constitució física. Aquest sistema és fàcilment traslladable i, per tant, vàlid tant per a l'assaig com per a l'actuació.

Els Castellers de Sant Cugat estrenen pissarra magnètica aquesta temporada

Pinyes magnètiques, la nova alternativa

Algunes formacions, com la dels Castellers de Sants o els Castellers de Sant Cugat, han modernitzat l'alternativa tradicional i han portat els seus esquemes a pissarres magnètiques que faciliten els canvis de castellers a les seves pinyes sense la necessitat d'omplir l'esquema de gargots i esborralls. Si bé aquest sistema és més complicat de fer-lo portàtil, ja n'hem pogut veure algun model a les places castelleres.

Del paper a la tauleta o l''smartphone'

Les darreres innovacions aparegudes al món casteller combinen el millor de cada casa sense perdre l'essència dels clàssics esquemes dibuixats en paper. Tant els Moixiganguers d'Igualada com els Castellers de la Vila de Gràcia, per exemple, han optat per aprofitar al màxim les noves tecnologies. L'equip de pinyes ja no va amb els dits guixats de bolígraf, ara treballa amb una tauleta o davant d'un ordinador. Amb un sistema similar al dels imants, una aplicació recull els noms de tots aquells castellers que van arribant al local d'assaig. Després de passar per les mans dels arquitectes de l'equip de pinyes, els esquemes es projecten al local, facilitant la feina a l'hora de tancar les pinyes. Un cop guardat cada esquema, l'aplicació permet fins i tot enviar-lo a cada un dels castellers a través del WwhatsApp i així, a plaça, tothom pot saber on va sense necessitat de buscar a un dels responsables de la tècnica.

stats