@ara_castells
Ara Castells 09/06/2019

La temporada entra en fase d’efervescència

L’arribada del juny revoluciona un bon nombre de colles castelleres

Efren Garcia
3 min
El tres de nou amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls i l’intent de quatre de nou amb folre dels Castellers de Barcelona.

L’agitació habitual de l’inici de la primavera s’ha desfermat aquest any unes setmanes més tard. Les agrupacions capdavanteres ja no renuncien a les construccions de nou pisos i les celebracions es multipliquen. Aquest cap de setmana ha sigut el torn del 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, del 30è de la Coordinadora i del 25è dels Castellers de Sabadell. La diada més simbòlica va tenir lloc dissabte a Barcelona. La colla degana de la ciutat va convidar les dues agrupacions del bressol del món casteller per commemorar mig segle alçant torres humanes. El cartell ja era prou al·legòric, però, a més, cap de les tres formacions va voler renunciar al màxim nivell.

Sempre que els Castellers de Barcelona trepitgen la plaça de Sant Jaume ho fan per entregar-se sense límits. Tot i arribar justos de resultats, van atrevir-se en primera ronda amb el quatre de nou amb folre. La construcció es va quedar a les portes de l’aleta i va cedir quan l’acotxador ja estava col·locat. Cal destacar l’atreviment de la colla, ja que aquest curs només els Minyons de Terrassa l’han pogut descarregar, la Colla Vella dels Xiquets de Valls el va coronar fa poc menys d’un mes i els Castellers de Vilafranca el van haver de desmuntar en l’únic intent que han fet fins ara. El seu bagatge, però, va marcar la resta de l’actuació, i els va obligar a aixecar el peu de l’accelerador i a optar pels dos castells bàsics de vuit pisos i pel nou de set. Van provar el pilar de sis però de nou es van quedar a uns segons de la glòria.

Emoció entre els de Valls

Si la presència de les colles de Valls semblava que podia ser purament representativa, la proximitat de la diada de Sant Joan va convertir la cita en una prèvia emocionant, un cara a cara per mesurar les forces. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va completar el tres de nou amb folre després d’un intent desmuntat i el va acompanyar del quatre de vuit amb el pilar i del cinc de vuit. La resposta de la Joves va ser excel·lent: els diables vermells van estrenar en una mateixa diada el tres de nou, que només van poder carregar, i el pilar de set folrat. El tres de vuit amb el pilar va posar la cirereta a una actuació que va començar amb el dos folrat.

L’altra diada mediàtica del cap de setmana va tenir lloc diumenge a l’Hospitalet, on els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca es veien les cares per primer cop aquesta temporada. Una vegada més, les circumstàncies van desequilibrar la balança. Els malves, llançats, van completar el primer castell de nou pisos, el tres, que veia la ciutat. Van seguir avançant feina de cara a la diada de la seva festa major i van estrenar el quatre de vuit amb agulla. Els verds, en un moment delicat després de la llenya patida a Sant Quintí de Mediona, van protagonitzar una actuació poc homogènia. Van descarregar el tres de nou amb folre però van abaixar molt el llistó a l’acompanyar-lo del quatre de vuit i del dos de set. Els de l’Hospitalet van aprofitar la cita per estrenar el set de sis, i els Castellers del Prat, la quarta colla participant, van sumar els dos castells de sis amb agulla.

A Olesa de Montserrat, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van recuperar el pilar de sis. La trobada de colles internacionals a Copenhaguen també va servir per sumar èxits: la colla local va completar el seu primer quatre de sis i els Castellers de París la primera torre del seu historial. La trobada va comptar amb la participació dels Castellers de Londres, dels d’Andorra, dels d’Edimburg i de la nova colla de Berlín.

stats