Ara Castells 05/08/2017

Tornen els nou pisos a Màrtirs Street

Els Castellers de Barcelona completen a Vilafranca del Penedès la seva primera tripleta màgica de la temporada en l'última cita del primer tram

Efren Garcia
3 min
La recuperació del 3d9f dona als Castellers de Barcelona la primera tripleta màgica de l'any

Vilafranca del PenedèsDesprés d'un any fora de la diada de Màrtirs Street, a causa d'un malentès amb la data d'actuació, els Castellers de Barcelona han tornat a demostrar com d'important és la plaça del Vall del Castell en la seva història. No només hi han tornat amb més compromís que mai, sinó que ho han fet plantejant-se el repte més gran d'aquest primer tram de temporada. Els Xicots de Vilafranca han donat símptomes de recuperació després de fer llenya dos cops del tres de vuit però els ha faltat un punt de gas per completar el repte dels nou pisos.

La colla degana de la ciutat de Barcelona ha volgut celebrar el trenta-cinquè aniversari del seu primer quatre de vuit, descarregat precisament en aquesta mateixa diada, exhibint les seves tres estructures més importants. El repte no era petit, i la pressió que suportava l'agrupació després de dues llenyes i un intent desmuntat seguits del tres de nou folrat encara menys. Han iniciat la seva actuació apuntant-se una estructura prou rodada com és el cinc de vuit. El cinquè de l'any no ha tingut cap secret per als barcelonins, que han centrat les seves forces en el tres folrat. El castell de nou pisos s'ha bastit envoltat de nervis, però la colla els ha sabut contenir fins al moment de l'aleta. Després de coronar-lo, s'ha transformat completament i ha fet que fos obligatori un treball extrem, que a punt ha estat de ser insuficient. La primera gran celebració els ha donat forces per fer un altre pas endavant i sumar-hi també el quatre de nou amb folre. Mateixa consigna i mateix resultat, els barcelonins han dominat la carregada però han hagut de lluitar per dur-lo a bon port. La colla s'ha deixat anar en la celebració de la primera tripleta màgica de l'any, que dibuixava en la cara dels seus castellers un gest d'alliberament.

La situació dels Xicots no era gaire diferent, però sí que ho és el seu calendari. Poc menys d'un mes abans de la seva festa major, necessitaven contrarestar la caiguda dos cops consecutius el mateix cap de setmana del tres de vuit, però no sentien la pressió de la urgència a l'hora de tornar a afrontar el repte dels nou pisos. La colla ha volgut mostrar el seu compromís amb la diada provant d'anar tan lluny com ha pogut, però avui no era el dia de fer un pas endavant. Els vilafranquins han iniciat la seva actuació amb un dos de vuit folrat dòcil, però que s'ha girat durant la seva execució, obligant-los a mantenir la concentració fins al final. En el segon torn han volgut aprofitar la cita per situar-se al seu nivell més alt, però la manca de pressió els ha fet desmuntar dos cops un peu de quatre de nou amb folre que no acabava de trobar la seva mida. Finalment han decidit descartar l'estructura i anar a buscar el problema en el seu origen. L'han substituït pel tres de vuit i han demostrat que les dues caigudes van ser només una anècdota. Han segellat la segona tripleta de castells de vuit de l'any en completar sense dificultats el quatre de vuit.

Si bé l'actuació suposava moments importants per a les dues formacions, que enguany, a més, han esdevingut part de l'organització de l'acte, la manca de pressió externa ha fet que l'exhibició s'allargués gairebé fins a prop de les tres hores de durada.

Castellers de Barcelona: 5d8, 3d9f, 4d9f, 3 P5

Xicots de Vilafranca: 2d8f, 3d8, 4d8, P5 + 4 P4

stats