Ara Castells 31/07/2017

La diada de Màrtirs recupera el cartell dels últims anys

Els Xicots de Vilafranca i els Castellers de Barcelona prenen part en l'organització de la festa més enllà de l'actuació castellera

Efren Garcia
2 min
Representants de les dues colles castelleres i de l'Associació de Veïns han compartit una roda de premsa dirigida pel periodista Pep Ribes

Vilafranca del PenedèsLa jornada castellera de la festa de Màrtirs Street tornarà a comptar enguany amb la participació dels Castellers de Barcelona després que un malentès respecte a la data de celebració els deixés fora la temporada passada. El paper dels barcelonins, però també el dels Xicots de Vilafranca, esdevindrà clau en la festa ja que, a partir d'aquest any les dues colles castelleres han arribat a un acord amb l'Associació d'Amics i Veïns de la plaça Vall del Castell per integrar-se de forma activa en l'organització dels diversos actes festius.

Joan Balanyà, president de l'entitat veïnal, ha parlat en la roda de premsa celebrada aquesta tarda a l'Escorxador de Vilafranca del Penedès les dificultats viscudes des de l'organització de la revetlla, que té el seu origen l'any 1968 però que tot just fa 10 anys que es va reprendre després de diverses temporades en blanc. Per la seva part, Esther Vicente, presidenta dels Xicots de Vilafranca, ha explicat que la falta de relleu generacional feia perillar la cita i que això va fer que l'any passat decidissin donar-hi un cop de mà. Enguany, els Castellers de Barcelona també s'hi han volgut afegir ja que, des que s'hi va organitzar la primera actuació castellera l'any 1976, s'hi han establert pràcticament com a colla local.

Vilafranca espera una cita de màxims

La formació barcelonina, que tot just avui celebra el 35è aniversari del seu primer quatre de vuit descarregat, precisament a la diada de Màrtirs Street, ha volgut mostrar el seu compromís amb la diada castellera. "Venim a Vilafranca amb un repte molt clar, que és tornar a descarregar el tres de nou amb folre, i creiem que és el millor escenari", ha afirmat Mery Mañané, la seva cap de colla. El castell podria arribar acompanyat del quatre de nou amb folre i del cinc de vuit. "Preveiem que serem força gent ja que és una data molt marcada al nostre calendari".

Després d'una setmana de vacances castelleres i d'un parell d'actuacions accidentades, Gabi Molero, líder dels Xicots, ha sigut més prudent: "Per als Xicots, des del 2012, la diada de Màrtirs és una diada 'top' en la nostra temporada". A més, ha condicionat els seus castells als assaigs que faci la colla durant la setmana. El dos de vuit amb folre serà un actiu segur de la colla vilafranquina però caldrà avaluar quines estructures l'acompanyaran dissabte al vespre.

Durant l'acte, dirigit pel cronista casteller Pep Ribes, Josep Sala, cofundador i primer cap de colla dels Castellers de Barcelona, ha recordat que aquesta actuació és un punt clau en el calendari del primer tram de la temporada. "Alguns castellers venien a Vilafranca amb les maletes per marxar directament de vacances", ha explicat rememorant les primeres edicions, i ha afegit que "el ganxo segueix funcionant".

Pep Ribes ha sigut l'encarregat de tirar la moneda a l'aire que ha decidit que la primera colla a actuar dissabte serà la dels Castellers de Barcelona.

stats