Ara Castells 23/07/2016

Tres colles castelleres busquen la gamma extra a Mataró

La diada de les Santes tornarà a veure castells del màxim nivell i podria sumar l'estrena d'alguna estructura inèdita enguany

Efren Garcia
2 min
Els Castellers de Vilafranca descarreguen els seus dos castells emmanillats a Mataró / MANOLO GARCIA

BarcelonaLa diada de la festa major de les Santes a Mataró és l'últim gran reducte fora de la zona tradicional de l'estiu casteller. Passat aquest diumenge tots els focus d'atenció se centraran en les comarques tarragonines i penedesenques fins a finals d'agost. Mataró és un dels exemples del creixement del món casteller a cavall del segle XX i el XXI. El creixement exponencial dels Capgrossos, la tradició cultural d'una festa que s'ha sabut estructurar al voltant del poble i la bona convivència amb les grans formacions castelleres ha situat en poc temps la plaça Santa Anna al mapa de les grans jornades de l'estiu.

Els Capgrossos de Mataró s'han refet enguany d'una infausta temporada 2015 que fa mesos que els tenia encotillats i no els deixava créixer adequadament. Aquest any ja han demostrat que són capaços d'encarar els castells de nou pisos d'hora i portar-los fora de casa. Han preparat les estructures de la gamma alta de vuit que els han de permetre tornar a fer el salt a la gamma extra i han recuperat la moral. Demà els Capgrossos només hauran de demostrar que són capaços de mobilitzar les grans masses per encarar el dos de nou emmanillat que porten en cartera. Ahir van aguantar fins i tot la pluja per lligar una bona prova del castell emmanillat. El seu principal objectiu, però, passarà per tornar a descarregar dos castells de nou pisos en la seva diada gran.

Les baixes d'inici de curs, sumades a les d'una mala caiguda, van fer que els Minyons de Terrassa haguessin d'aixecar el peu de l'accelerador a la seva diada de festa major. Si bé algunes peces han tingut temps de recuperar-se, a la colla egarenca li costa mantenir el ritme a aquestes altures de la temporada, tal com reconeixia l'Albert Pérez, el seu cap de colla, a l'ARA fa unes setmanes. L'objectiu dels malves ha de ser similar al dels Capgrossos tot i que amb possible canvi de peces. Els dos castells bàsics de nou han de ser gairebé una obligació; el premi arribaria en forma de gamma extra. Els malves ja van coronar el dos a la seva festa major però també van assajar el nou de vuit que, tenint en compte les circumstàncies, aquest diumenge podria cobrar força.

Els qui ha de posar la nota a la diada han de ser els Castellers de Vilafranca. Ara per ara es tracta de la colla que està en més bon estat de forma. Tot i no haver fet les estructures més importants que s'han vist fins ara, han sabut demostrar el seu potencial mantenint el nivell de gamma extra amb regularitat. El dos de nou amb folre i manilles està sent el seu castell insígnia però també han descarregat un cop i carregat un segon el pilar de vuit amb folre i manilles. Dissabte passat, els condicionants de la Diada de les Cultures d'Altafulla els va deixar amb el tres de nou amb folre i agulla al tinter, construcció que podrien aprofitar aquest cap de setmana per fer un nou pas endavant. La bona relació amb maresmencs i amb la plaça fa d'aquesta diada un punt interessant per seguir creixent abans de la festa major de Vilanova i la Geltrú, on volen atacar el primer castell de deu pisos de l'any.

stats