Microsites 06/11/2015

Els Xics de Granollers persegueixen el cinc de vuit i el dos folrat

Els Xics de Granollers posaran punt final a la seva temporada diumenge a la 24a diada de la colla amb els Castellers de Sants i els Minyons de Terrassa

Marta Díaz
3 min
Dos de vuit amb folre carregat l'any passat a la plaça de la Porxada pels Xics amb motiu de la festa major de Granollers. XICS DE GRANOLLERS

BarcelonaEls Xics de Granollers tanquen aquest cap de setmana la seva temporada amb la 24a diada de la colla a la plaça de la Porxada de Granollers amb la presència dels Castellers de Sants i els Minyons de Terrassa.

Amb motiu d'aquesta diada, els Xics es plantegen el repte de portar a plaça el dos de vuit amb folre i el cinc de vuit, els màxims castells que la colla s'ha plantejat al llarg de la seva història. Els Xics de Granollers no han aconseguit descarregar enguany el dos de vuit amb folre, el qual en l'únic intent que la colla ha dut a terme a plaça, l'11 de setembre a Llinars del Vallès, va quedar en carregat.

El cinc de vuit, d'altra banda, no ha vist cap plaça aquesta temporada, i va ser en el darrer cop que la colla el va intentar –a la diada dels Castellers de la Vila de Gràcia, el novembre de l'any passat– quan va fer dos intents desmuntats. Anteriorment la colla només l'havia provat una vegada a plaça, tot just la setmana abans de la cita amb la Vila de Gràcia, a la 23a diada de la colla. Però en aquella ocasió el castell va fer llenya abans de poder-lo coronar.

La darrera vegada que els Xics de Granollers van intentar el cinc de vuit a plaça, l'any passar a la Vila de Gràcia, el castell va quedar en intent desmuntat dues vegades. TONI TORILLAS

Diumenge, doncs, la colla plantarà cara a aquestes dues estructures amb l'objectiu de fer història i amb el repte afegit d'intentar-les totes dues en una mateixa diada per primera vegada. El tercer castell que els Xics portaran a plaça podria ser el tres de vuit, castell que no descarreguen des del setembre i que les darreres setmanes s'ha resistit a la colla grana, o el quatre de vuit, sobre el qual la colla té un domini sobrat.

Una de les sorpreses de la diada, però, la poden protagonitzar els Castellers de Sants, que han treballat en els darrers assajos el dos de set per sota. Els Borinots són l'única colla que ha intentat i descarregat aquest castell de la història dels castells en l'era moderna a la 30a diada dels Minyons de Terrassa l'any 2008. En aquella ocasió, doncs, els de Sants van aconseguir descarregar la torre aixecada per sota al primer intent que la colla duia a terme, però no l'han tornat a intentar, ni ells ni cap altra colla, fins ara. Els altres dos castells que la colla barcelonina podria portar a Granollers, si no hi ha canvis, són el tres de nou amb folre i el cinc de vuit.

Primer dos de set aixecat per sota descarregat de la història moderna dels castells pels Castellers de Sants. CASTELLERS DE SANTS

Els Minyos de Terrassa, per la seva banda, arriben a Granollers després d'haver fet història, una vegada més, a Girona amb motiu de la diada de Sant Narcís, on van tornar a descarregar el tres de deu amb folre i manilles. Des d'aleshores només han assajat una vegada, després d'haver tingut una setmana de "vacances" després de la cita gironina i per causa dels aiguats de dilluns que van fer suspendre l'assaig. Els egarencs, però, tenen la mirada fixada en la seva diada, que se celebrarà el 22 d'aquest mes, per a la qual podrien tornar-se a plantejar grans reptes com el tres de nou amb folre i agulla o el quatre de deu amb folre i manilles, a més de tornar a provar, potser, el dos de vuit net.

Amb aquests objectius al cap, doncs, la colla podria plantejar-se portar algun gamma extra a Granollers per acompanyar el tres i el quatre de nou amb folre, però aquesta decisió encara està subjecte a l'assaig d'avui i a la quantitat de gent que la colla arrossegui a la capital del Vallès Oriental.

Els Xics de Granollers duran a terme avui el darrer assaig especial, després del qual hi haurà sopar i festa, i dissabte celebraran la vigília de la seva diada amb la visita dels Castellers d'Andorra a les sis de la tarda a la plaça de la Porxada, la mateixa on diumenge les tres colles alçaran castells a partir de les dotze del migdia.

stats