Pirineus 21/10/2014

Satisfacció pel primer mes d'activitat de l'hospital transfronterer, tot i algunes mancances

Des de l'Alta Cerdanya alerten que encara no s'han resolt qüestions bàsiques com la gestió dels naixements i les defuncions de ciutadans francesos

Guillem Lluch
3 min
L'hospital transfronterer de Cerdanya / GUILLEM LLUCH

PuigcerdàL'hospital transfronterer de Cerdanya ja ha complert el primer mes de funcionament, i segons els seus responsables "s'han superat les previsions que s'havien fixat". El trasllat de pacients de l'antic hospital de Puigcerdà va començar el 5 de setembre i va finalitzar el dia 19 del mateix mes.

Des d'aleshores, l'equipament ha superat les expectatives inicials, tal com ha donat a conèixer el centre en un comunicat de premsa. La direcció ho ha atribuït "a l'afluència de nous usuaris francesos i al fet que ara es poden fer proves com la ressonància magnètica".

Durant aquestes primeres setmanes d'obertura, el servei d'Urgències ha atès a 1.064 persones. A banda, s'han fet 2.261 consultes externes -de les quals 816 eren primeres visites- i 826 proves ambulatòries. Hi ha hagut 169 altes hospitalàries i s'han fet 25 intervencions quirúrgiques convencionals i 16 de cirurgia major ambulatòria.

Un aspecte que també s'ha remarcat des de la direcció ha estat "la punta d'activitat" que hi ha hagut en aquest primer mes a l'àrea materno-infantil, amb 18 naixements (11 nenes i 7 nens). Cinc d'aquests nounats procedien de famílies franceses.

L'hospital transfronterer de Cerdanya està situat als afores de Puigcerdà a escassos metres de la frontera francesa. Atén a ciutadans tant de la Baixa Cerdanya, en territori espanyol, com de l'Alta Cerdanya i el Capcir, en territori francès. El 65% del seu finançament ha anat a càrrec de la Unió Europea, a través dels fons FEDER, i el 35% restant se l'han repartit Catalunya i França en una proporció de 40/60. Hi treballen uns 180 treballadors, que han de poder atendre als pacients en català, castellà i francès.

Qüestions per resoldre

Tot i això, una de les preocupacions que hi ha hagut d'ençà que es va iniciar el projecte ha estat el fet que els ciutadans francesos es facin seu l'hospital. El fet que l'equipament es trobi en territori espanyol ha fet que alguns veïns de l'Alta Cerdanya i el Capcir hagin mostrat alguns recels.

Per tal de fer-los veure que no es tracta d'un hospital espanyol, sinó que ells, com a ciutadans francesos, tenen el mateix dret d'anar-hi, la direcció de l'hospital ha repartit uns fulletons on resol els principals dubtes. Aquest document ha servit per deixar-los clar que en cap cas seran derivats a altres hospitals catalans o espanyols, que seran atesos en francès, o que podran fer els àpats seguint els horaris francesos.

El principal problema que hi ha ara és que no s'ha resolt què cal fer amb els naixements i les defuncions de ciutadans francesos a l'hospital. Com que aquest es troba en territori espanyol, els nounats s'han d'inscriure al registre de francesos nascuts a l'estranger, a Nantes. L'alcalde d'Estavar, Laurent Leygue, ha explicat a l'Ara Andorra que "fa molt de temps que demanem que s'habiliti una zona de l'hospital com a consolat, on es puguin fer aquests tràmits de forma molt més àgil".

Problemes amb les defuncions de ciutadans francesos

El problema més greu, però, es troba en el cas de les defuncions. Quan un ciutadà de l'Alta Cerdanya mori a l'hospital caldrà fer una repatriació internacional, un procés força complex i feixuc. Una de les solucions proposades seria habilitar un espai al poble d'Er, en territori francès, on es traslladarien els pacients terminals, per tal d'evitar aquets problemes burocràtics. Leygue, però, explica que aquesta solució no ha convençut a la part francesa i que, per tant, no s'aplicarà.

Altres qüestions que encara no s'han resolt són el fet que els gendarmes no poden accedir a l'hospital si han de fer algun interrogatori a un pacient, que els helicòpters francesos no poden aterrar a l'heliport del centre, sinó que ho han de fer a la Guingueta d'Ix i traslladar el pacient en ambulància, o que les radiografies que es fan a l'hospital no es poden llegir al centre hospitalari de Perpinyà.

Leygue ha puntualitzat que, a banda d'aquests problemes, la gent de l'Alta Cerdanya i el Capcir "es comença a fer seu l'hospital i, els que hi han anat, s'han sentit molt ben atesos". Un punt que ha confirmat l'alcalde de la Guingueta d'Ix, Jean-Jacques Fortuny, que ha explicat que ha començat a notar que els veïns de la seva població tenen present el nou hospital i hi comencen a anar "amb normalitat".

stats