El tuit burleta d'un grup de guàrdies civils sobre la consulta i la reacció provocada arriben a la BBC

La piulada: "Vol que Catalunya sigui un Estat? En cas afirmatiu, prefereix que la policia entri per les Rambles desfilant o amb les tanquetes?"

Ara
2 min
El tuit d'@iGuardiaCivil | Twitter

BarcelonaLa web de la BBC es fa ressò d'un tuit enviat el 13 de desembre −l'endemà de l'anunci del president Mas de la data i preguntes de la consulta− a través del compte de Twitter @iGuardiaCivil, un fòrum gestionat per components del cos policial "aliè al caràcter oficial o institucional" de la Guàrdia Civil, tal com indica al perfil.

El tuit en qüestió fa una paròdia de la doble pregunta de la consulta: "Vol que Catalunya sigui un Estat?", i dóna dues opcions: Sí o no?. Tot seguit, torna a preguntar: "En cas afirmatiu... Prefereix que la Guàrdia Civil entri per les Rambles desfilant o amb les tanquetes?", i torna a donar dues opcions: "Desfilant, o Amb les tanquetes, que mola més?". La piulada ha tingut molt ressò a la xarxa, i ja compta amb més de 1.700 retuits.

Tot i que al missatge hi apareix l'etiqueta #humor, la BBC afegeix que "per a alguns va ser tot el contrari". I sentencia que "els catalans tenen una història d'enemistat cap a la Guàrdia Civil pel seu paper en la implementació de la repressió franquista en la seva identitat regional".

Alguns usuaris han contestat el rebombori generat pel tuit d'@iGuardiaCivil. Alguns missatges són de queixa, però d'altres, com en aquest exemple, defensen la intencionalitat satírica: "Veure colpisme i amenaces en lloc d'ironia o humor en un tuit del referèndum és de mesquins interessats en polèmiques. Ni cas".

Més enllà, un grup d'usuaris han demanat a través de la plataforma Change.org responsabilitats per part de la Guàrdia Civil, i que el cos policial demani disculpes a la ciutadania: "Un grup de 'components de la Guàrdia Civil' que, tot i reconèixer un caràcter no institucional, fan ús de símbols, emblemes, color, logotips corporatius i web de la Guàrdia Civil estan cometent faltes greus tipificades a la seva pròpia llei orgànica. Aquestes persones estan realitzant atacs verbals a ciutadans a través de les xarxes socials, tot violant la neutralitat i la independència polítiques, incorrent així en un clar abús d'autoritat", recull la denúncia.

"Per la qual cosa, us demanem que reviseu qui està utilitzant el bon nom de la Guàrdia Civil i vetlleu pels drets de tothom, procedint al tancament d'aquests comptes de Twitter i Facebook, i oferint a la ciutadania una disculpa pública en nom del cos", conclou aquesta petició ciutadana al portal Change.org.

Sobre aquest fet, la BBC destaca que "els catalans volen que la Guàrdia Civil demani disculpes per un tuit de broma que amenaça d'enviar vehicles de combat als carrers en cas de votar per la independència". I continua: "La regió del nord-est d'Espanya, que té el seu propi idioma, té plans per a un referèndum sobre la independència", i remarca que el govern central de Madrid insisteix que això "mai succeirà". La BBC també es fa ressò de l'etiqueta #SíSí.

stats