Ciència i tecnologia

Catalunya tindrà un dels primers ordinadors quàntics europeus

La UE i l'Estat destinaran 12,5 milions d'euros al BSC perquè integri el dispositiu al superordinador MareNostrum 5

3 min
El nou edifici del BSC, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaBarcelona i Catalunya consoliden la seva presència en l'elit europea de la supercomputació. El consorci de supercomputació de la Unió Europea (UE), el European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), ha triat el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el seu hub de computació quàntica perquè l'any que ve operi un dels primers ordinadors quàntics de producció europea, un EuroHPC. Només sis països podran posar en marxa un d'aquests dispositius de cara al 2023. La nova infraestructura s'integrarà a les instal·lacions punteres del BSC, on ja funciona el superordinador MareNostrum 5, el més potent del país i entre els més avançats d'Europa. "És un anunci molt important, perquè és un reconeixement al nostre lideratge europeu", diu el director associat del BSC, Josep Martorell, en declaracions a l'ARA.

El nou ordinador quàntic que s'instal·larà al BSC tindrà "el potencial d'augmentar l'impacte de la investigació i la innovació" al permetre solucions que superin les capacitats dels actuals supercomputadors, segons ha detallat el BSC en un comunicat. La inversió per adquirir-lo i instal·lar-lo serà de 12,5 milions d’euros, cofinançada al 50% per la UE i la secretaria d’estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA), un organisme dependent del ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. “Aquesta nova infraestructura ens permetrà avançar en múltiples aplicacions acadèmiques. La nova fita permetrà que el BSC tingui un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies, que formaran part de la societat del futur, i reforça el paper del BSC com un dels líders de la supercomputació a Europa”, afirma el director del BSC, Mateo Valero.

Es tracta d'una iniciativa "purament europea", afirma el BSC, ja que els nous computadors quàntics es compondran íntegrament d'equips i programes informàtics cofinançats i desenvolupats a Europa. La Comissió Europea i els estats membres seleccionats han fet el primer pas per adquirir els primers sis ordinadors quàntics fets a partir de tecnologia europea a través de l'EuroHPC JU, una empresa nascuda per desenvolupar una infraestructura de supercomputació paneuropea i donar suport a les activitats de recerca i innovació.

"Fins ara Europa seleccionava els països per acollir els ordinadors més clàssics, com el MareNostrum5 que també tenim al BSC, però ara està redirigint la seva política i vol posicionar-se mundialment amb tecnologia produïda totalment a Europa", diu Martorell. A més del BSC, altres institucions d'Alemanya, Txèquia, França, Itàlia i Polònia posaran en marxa aquesta primera tongada d'ordinadors europeus. De fet, el centre barceloní treballarà en col·laboració amb l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i l'International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL), a Portugal.

Producció europea competent

La computació quàntica pot obrir portes a la comprensió de reaccions químiques complexes per donar lloc a nous medicaments, perfeccionar bateries industrials o optimitzar algoritmes d'intel·ligència artificial per al món de les finances, la logística o la seguretat. Amb l'anunci d'aquest dilluns comencen els tràmits per formalitzar els contractes de compra i, segons Martorell, la idea és que la nova xarxa europea de computació quàntica estigui disponible a finals del 2023. L'objectiu és que aleshores comunitats científiques, indústria i administracions puguin fer servir en obert aquest recurs amb finalitats d'R+D, sense importar en quin país de la UE es trobin. "Encara no sabem quina tecnologia concreta ens arribarà, però nosaltres ja vam coordinar-nos amb la resta de països que van respondre a la crida per fer algunes peticions tècniques que permetin diversificar els dispositius que ens arribaran", detalla Martorell. És a dir, que no tots els països rebran el mateix tipus de tecnologia.

Segons el BSC, el fet que la UE hagi atorgat a Barcelona aquesta oportunitat és un dels primers resultats del programa Quantum Spain. Iniciat el 2021, pretén impulsar i reforçar l'ecosistema de computació quàntica al sud d'Europa. "La infraestructura acostarà la UE als seus objectius digitals per a aquest decenni, en què la UE pretén situar-se a l'avantguarda de les capacitats quàntiques", subratlla el comunicat del BSC. La gran aspiració europea ara en supercomputació és aconseguir que la UE sigui sobirana i competitiva tecnològicament davant la Xina i els Estats Units. Així, s'atrauran noves inversions que, a la llarga, es poden traduir en un augment de la formació i capacitació de professionals en l'ús de supercomputació quàntica.

Fins ara aquesta disciplina ha estat poc explorada a Europa, però és estratègica per gestionar fenòmens que passen en l’àmbit microscòpic i per fer operacions múltiples amb un gran impacte en la resolució de problemes reals, sobretot dels sectors industrials. A llarg termini, els nous ordinadors quàntics s'integraran als superordinadors existents a les respectives instal·lacions, formant una àmplia xarxa europea que garanteixi als usuaris l'accés a diferents tecnologies i arquitectures quàntiques. L'objectiu és que en un futur aquest ordinador pugui treballar conjuntament amb el MareNostrum5 per fer operacions molt més eficients i ràpides, però Martorell és cautelós amb aquest extrem: "Hem d'anar pas a pas. És una tecnologia emergent i molt experimental".

stats