Cent milions d'euros per reparar fuites a l'àrea de Barcelona

La Diputació de Barcelona oferirà un ajut a 310 municipis per renovar xarxes de subministrament obsoletes o en mal estat

3 min
La fuita d'aigua en ple centre de Portbou

BarcelonaLes pluges de la primavera han permès donar un respir a la crisi hídrica que viu Catalunya, però un dels principals problemes que afecta els ajuntaments –i que la sequera ha accentuat– continua ben present: l'antiguitat i la manca de manteniment perllongat de les xarxes d'abastament d'aigua que acaben derivant en fuites. Aquest dijous, la Diputació de Barcelona ha posat fil a l'agulla per revertir aquesta situació i ha anunciat que oferirà un ajut als ajuntaments de la demarcació –tot i que la ciutat de Barcelona en queda exclosa– dotat amb 100 milions d'euros per tal de millorar les infraestructures de subministrament d'aigua potable obsoletes o en mal estat. D'aquesta manera, es podria arribar a estalviar un total de 12,5 hm³ d'aigua potable per any, l'equivalent a 5.000 piscines olímpiques. 

"Continuem en situació d'emergència climàtica, i no només volem oferir respostes reactives. Cal garantir l'accés a l'aigua com a dret fonamental", ha reivindicat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, després que el pla de millora s'aprovés per unanimitat al ple ordinari de juny. "L'ajuda permetrà eliminar fuites i els elements de precarietat que han suposat pèrdues d'aigua significatives", ha afegit. "Estem perdent un de cada tres litres d'aigua, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'objectiu és construir ciutats més resilients", ha puntualitzat el diputat i president delegat de l'Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra.

El fons s'adreça als 310 municipis de la demarcació, els quals rebran un import mínim de 100.000 euros, que podran distribuir en el nombre d'actuacions que considerin necessàries. Pel que fa als 69 milions restants, els ajuts es repartiran entre els ajuntaments en funció d'un conjunt de variables. "Hem fet una anàlisi exhaustiva de les necessitats de les xarxes municipals. Hem tingut en compte on s'han detectat més pèrdues d'aigua, els municipis que tenen més metres de viari i els que tenen un gran nombre d'urbanitzacions", ha detallat Moret.

Sant Pere de Ribes, el municipi més beneficiat

Els principals municipis beneficiats seran Sant Pere de Ribes (907.500 euros; Vallirana (880.000 €), Tordera (848.000 €), Santa Margarida de Montbui (816.000 €), Vilanova i la Geltrú (783.000 €), Sant Cugat del Vallès (725.000 €), Olesa de Montserrat (720.000 €), Sabadell (713.000 €) i Terrassa (713.000 €). Amb els ajuts es podran finançar actuacions previstes des de l'any 2023 i fins al 2027. "Volem actuar on el problema és més greu", ha coincidit el diputat i president delegat de l'Àrea d'Infraestructures i Territori, Sergi Vallès.

El pla preveu que els ajuntaments puguin executar un conjunt d'actuacions com ara la renovació d'elements de les xarxes de distribució d'aigua –és a dir canonades, vàlvules, connexions i altres elements que estiguin en mal estat o hagin finalitzat la seva vida útil– i de canonades de la xarxa de distribució d'aigua entre dipòsits municipals. També es dona suport a la instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió de la xarxa i d'elements de comptats i automatització per a la sectorització de la xarxa i la implantació de telecontrol. Finalment, també inclou que els ajuntaments puguin invertir en instal·lacions, canonades o altres elements que permetin l'aprofitament d'aigües freàtiques que en l'actualitat s'estan bombejant del subsol.

Aquestes actuacions, però, han d'estar destinades a millora de la xarxa de subministrament en baixa, és a dir, la que distribueix l'aigua des dels pous i dipòsits fins a les cases. Això no inclou, per exemple, la reparació de la polèmica fuita detectada a la canonada que connecta la planta potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental) amb Barcelona i que perd 225.000 litres d'aigua diaris, 185.000 dels quals al terme municipal de Badalona. En aquest cas, es tracta de distribució en alta [el tractament de l'aigua per fer-la apta per al consum humà i el transport fins a la població] i no és competència municipal, sinó de l'ACA. En el cas del Barcelonès, Badalona rebrà un import de 558.000 d'euros, a l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet els correspondrien 527.000 euros a cadascun, i a Sant Adrià del Besòs, 467.500 euros.

stats