Pirateria

Els creadors volen que Espanya torni a la llista negra de la propietat intel·lectual

Un informe situa l'estat espanyol com el país de la UE amb més pirateria, i reclama al govern que hi lluiti amb més determinació

Efe
3 min

WashingtonL'Aliança Internacional de la Propietat Intel·lectual (IIPA, en anglès) ha recomanat que Espanya torni a la llista de països amb problemes per garantir la protecció de la propietat intel·lectual, de la qual va sortir l'any passat. Aquest organisme, amb seu als Estats Units, ha proposat que l'estat espanyol torni a l'anomenada 'Llista 301', que recull els països en què no es respecta la propietat intel·lectual i industrial, i de la qual havia sortit en l'edició anterior després de quatre anys.

"En contra de les expectatives que es van crear arran de la posada en marxa de la llei Sinde, que va conduir a fer-la sortir de la llista, Espanya no ha mostrat una evolució positiva durant el 2012", indica l'informe penjat a la pàgina web de la IIPA, la versió definitiva del qual es publicarà a l'abril. Per això, la IIPA recomana que s'inclogui Espanya a la "llista de vigilància" sobre els països que no han proporcionat una protecció "adequada i efectiva" per accedir a un mercat "just i equitatiu".

L'organització urgeix el govern espanyol a fer una "anàlisi àmplia" de les seves accions per protegir la propietat intel·lectual i recomana que faci un "ús ple" de les seves facultats per aplicar el nou marc de la legislació. En aquest sentit, la IIPA demana a l'executiu que millori els recursos de la comissió de la propietat intel·lectual per permetre que les queixes que hi arribin es resolguin "ràpidament".

La pirateria a Espanya "va començar a escalar el 2007", continua l'informe, i la indústria no ha vist "senyals d'optimisme" en la reducció dels nivells de la pirateria a internet, que considera "extremadament seriosos". Espanya "segueix sent un dels pitjors llocs per al mercat de la música 'online'", ja que "més del 90%" de la música descarregada a internet pels usuaris és il·legal, segons la IIPA. A més, assenyala, ha augmentat el nombre de negocis, com ara les discoteques, que utilitzen música de fonts il·legals. Pel que fa a les pel·lícules i videojocs, la taxa de pirateria va arribar al 73,9% durant la primera meitat del 2011, la qual cosa va suposar unes pèrdues valorades en 1.400 milions d'euros. A més, l'estudi adverteix que la pirateria espanyola té un efecte expansiu cap a Amèrica Llatina, a causa de l'idioma.

En comparació amb altres estudis sobre la indústria de la música, el cinema i els videojocs, Espanya té "el problema de pirateria a internet més importat de la Unió Europea", fet que afecta la distribució de continguts legítims. Bona part dels usuaris utilitzen serveis d'intercanvi d'arxius P2P com Edonkey o la visualització en 'streaming'. Per aquest motiu, la IIPA ha sol·licitat que es retiri la circular emesa el 2006 pel fiscal general de l'Estat en què es despenalitzava l'intercanvi d'arxius. D'altra banda, l'entat sol·licitat que s'esmeni la llei de la propietat intel·lectual per deixar clar que els llocs vinculats a altres que infringeixin la llei poden ser perseguits, i per permetre que els afectats acudeixin als tribunals per la via penal i la civil.

Una llista llarga

La IIPA ha demanat que es mantinguin o s'incloguin a la mateixa llista Bielorússia, el Brasil, Bulgària, el Canadà, l'Equador, Egipte, Grècia, Israel, Itàlia, el Kazakhstan, Kuwait, el Líban, Mèxic, Romania, el Pakistan, l'Aràbia Saudita, Suïssa, Tadjikistan, Tailàndia, Turquia, Turkmenistan, els Emirats Àrabs Units, Uzbekistan i el Vietnam. Pel que fa a la categoria de "vigilància prioritària", s'hi han inclòs set països més: l'Argentina, Xile, la Xina, Costa Rica, l'Índia, Indonèsia i Rússia.

La IIPA és una coalició del sector privat formada el 1984 que representa 3.200 organitzacions professionals del sector creatiu nord-americà per millorar la protecció internacional del dret a la propietat intel·lectual. L'organització assenyala que la pirateria és una barrera que impedeix expandir els mercats del sector a l'estranger, un problema que "danya les companyies i els empleats nord-americans".

Aquesta indústria suposa el 6,4% de l'economia dels Estats Units i dóna feina a 5,1 milions de persones, segons l'entitat. Per aquest motiu, insta els governs a prendre mesures per afrontar aquest problema amb l'objectiu d'"enfortir el comerç legítim i els materials protegits per la propietat intel·lectual".

stats