01/01/2021

Mister Poinsett i la flor de Nadal

2 min

Biòloga i traductoraLa ponsètia, amb les petites flors envoltades de vistoses fulles vermelles (les bràctees), ha esdevingut una planta representativa de Nadal com ho són l’avet o el vesc. Originària del sud de Mèxic i del nord de Guatemala, en el seu hàbitat natural és un arbust que pot arribar a fer més de tres metres d’alçada. Com que la planta floreix a començament de l’hivern, els mexicans castellanoparlants van anomenar-la flor de Nochebuena.

El nom popular, ponsètia, és un epònim (nom comú que prové d’un nom propi) que ve de Joel Roberts Poinsett (1779-1851), metge i diplomàtic estatunidenc a qui se’n va atribuir la introducció al seu país cap al 1825, tot i que ara se sap que els primers espècimens van arribar als Estats Units el 1828. Des d’allà es va enviar a Edimburg, però el Museu de Botànica de Berlín en té dos espècimens més antics, procedents de l’expedició de Humboldt a Mèxic. La planta no va tenir un nom científic fins al 1834, quan el farmacèutic i botànic alemany Karl Willdenow la va classificar com a Euphorbia pulcherrima. El 1836, un botànic escocès li va canviar el nom a Poinsettia pulcherrima. Tot i que el nom de Poinsettia, per indicar el gènere, no va ser acceptat, ha quedat com a nom popular de la planta.

A començament del segle XX se’n va començar el cultiu intensiu als Estats Units. Els seus cultivadors van aprendre que mantenir-les en la foscor unes dotze hores n’estimula la floració, que va acompanyada del desenvolupament de les bràctees. També van obtenir-ne varietats resistents a la pèrdua de bràctees i fins i tot d’altres en què aquestes fulles són de color rosat, grogós, ataronjat o blanquinós i se’n pot controlar l’alçada i fer que sigui una planta compacta. En aquell país, la ponsètia és la planta de test més popular, seguida de les orquídies. ¿Aquí va camí de ser-ho?

stats