Qui és Frances Arnold, la primera dona guanyadora del 'Nobel' de tecnologia?

L'enginyera nord-americana ha dedicat gran part de la seva carrera a desenvolupar una indústria química respectuosa amb el medi ambient

Ara
2 min
Qui és Frances Arnold, la primera dona en guanyar el premi "Nobel" de tecnologia?

BarcelonaL'enginyera nord-americana Frances Arnold va guanyar el passat dimarts el Premi de Tecnologia del Mil·leni, el guardó més important del món en aquest àmbit, convertint-se en la primera dona que rep el que es considera el "Nobel" de tecnologia, dotat amb un milió d'euros per l'Acadèmia de Tecnologia de Finlàndia.

La bioquímica ha fet importants descobriments en el camp de l'"evolució dirigida", un mètode consistent en aprofitar el poder de selecció natural per obtenir proteïnes i mol·lècules amb unes característiques determinades que no es poden trobar a la natura.

Arnold, que és professora a l'Institut de Tecnologia de California (Caltech), ha desenvolupat una manera de crear proteïnes i enzimes al laboratori. Amb el seu mètode, es generen mutacions a l'atzar de l'ADN de les proteïnes, de forma molt semblant als processos de mutació naturals. Aquest procés es va repetint mitjançant la selecció dels gens més apropiats, fins a obtenir mol·lècules amb un interès industrial concret.

"Podem emprar l'evolució per fer coses que cap ésser humà sap com dissenyar", va assenyalar la científica en el seu discurs d'agraïment: "l'evolució és el mètode d'enginyeria més poderós del món i n'hem de fer ús per trobar noves solucions biològiques als problemes".

Una petita passa per a una indústria química sostenible

Les proteïnes modificades s'utilitzen cada cop més en la indústria per reemplaçar processos de producció molt cars o que empren matèries primeres fòssils en la fabricació de paper, combustibles, medicaments, o productes tèxtils i químics d'ús agrícola.

Arnold ha dedicat gran part de la seva carrera a desenvolupar una indústria química respectuosa amb el medi ambient, basada en la biotecnologia i en l'ús de matèries primeres renovables que ofereixin una alternativa viable als mètodes i compostos tradicionals.

L'Acadèmia de Tecnologia de Finlàndia concedeix el premi Millennium cada dos anys a innovacions tecnològiques revolucionàries i que contribueixen a millorar la qualitat de vida de la gent de manera sostenible.

stats