"Lorem ipsum" i "el veloz murciélago": coses que contesta l'iPhone si li demanes que parli en català

L'assistent de veu del telèfon d'Apple, el Siri, entén i parla espanyol, anglès, francès, italià, alemany, xinès –cantonès i mandarí–, coreà i japonès, però no català

Ara
3 min

BarcelonaHas provat mai el Siri, el sistema per interactuar amb l'iPhone parlant-hi, sense teclejar? És molt útil quan es condueix, per exemple, o quan no et vingui de gust fer servir el teclat de la pantalla. Però no funciona en català. Tot i això li pots demanar que parli en català, i et donarà algunes respostes força curioses. Tot seguit te les mostrem:

Si demanes al Siri que et parli en català et pot respondre amb un fragment de text força conegut entre els dissenyadors, el "Lorem ipsum", que es fa servir per simular tet real quan es dissenya un producte editorial:

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 2

Si ets més educat i li demanes "per favor" contesta amb "El veloz murciélago hindú comía feliz cardillo y kiwi", la primera part d'un pangrama –un text que utilitza totes lletres possibles d'un alfabet, incloent-hi els accents, repetint-les tan poc com es pot–. També es fa servir en tipografia i disseny i, aquest fragment concret, l'han usat alguns programes de Microsoft.

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 3

La resposta més convencional, però, és la que fa el Siri explicant que, de moment, parla i entén espanyol, anglès, francès, italià, alemany, xinès –cantonès i mandarí–, coreà i japonès. Com és lògic no diu res del català:

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 1

També pots provar de demanar explicacions a l'assistent de veu del Siri, però no en tindràs gaires resultats. Si li demanes per què no parla català tan sols respon: "no en sé":

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 4

Insistint en demanar que parli en català pots aconseguir algun resultat encara més sorprenent, com que et contesti dient que ha trobat restaurants espanyols a prop d'on ets, i dient-te on són:

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 5

En anglès britànic les respostes són més limitades i menys curioses. La principal és la que recita quines llengües pot parlar:

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 7

Si ho demanes amb més educació la resposta és més humil: "Això pot estar més enllà de les meves capacitats en aquest moment", diu:

Resposta del Siri quan se li demana que parli en català 6

Si no heu provat mai el Siri, tan sols cal que cliqueu el botó principal durant uns segons, si no el teniu activat el podeu posar en marxa al menú 'Configuració', cerqueu la pestanya 'General' i cliqueu l'opció 'Siri'. Podeu provar d'insistir en la pregunta, per si aconseguiu respostes diferents, o de demanar-ho en altres idiomes.

Encara que el Siri no entén ni parla el català l'última versió del sistema operatiu per a l'iPhone inclou una opció de reconeixement de veu en català, se li poden dictar missatges i textos breus.

stats