Els medicaments amb opiacis generen addicció

Experts nord-americans en addiccions alerten sobre l’increment del consum recreatiu d’aquests fàrmacs, que també provoquen el mono als exaddictes

2 min

La vida dels heroïnòmans ja no és com fa vint anys, i si és així és principalment perquè existeix l’heroïna light : els opioides subjectes a prescripció mèdica. Avui dia aquests fàrmacs estan més a l’abast que mai. A més, donen pas a una gana que, un cop s’ha format, mai no acaba d’esvair-se.

Se segueixen coneixent nous detalls sobre els últims dies de Philip Seymour Hoffman, l’actor que va morir als 46 anys, aparentment, a causa d’una sobredosi d’heroïna. El seu cas, malgrat els interrogants que l’envolten, posa en relleu no tan sols el perill de les sobredosis, sinó també algunes noves vies d’addicció.

Segons consta, l’actor havia deixat l’heroïna fa més de vint anys. Però des de l’any passat lluitava altre cop contra la seva addicció a un analgèsic subjecte a prescripció. Els experts en addiccions afirmen que el consum de fàrmacs com ara el Vicodin, l’OxyContin i l’Oxicodona -tots ells opiacis, com l’heroïna- ha modificat el panorama de les addiccions i les recaigudes.

Drogar-se amb medicines

Durant els últims deu anys les xifres relatives a l’abús d’opioides subjectes a prescripció han augmentat progressivament als Estats Units, i el nombre de persones que declaren haver consumit heroïna els últims dotze mesos gairebé s’ha duplicat des del 2007 i ja se situa en 620.000, segons estadístiques de l’administració nord-americana. Els investigadors sostenen que això no és fruit de la casualitat: actualment hi ha més persones que mai que entren en contacte amb els opiacis de joves. Sovint amb el consum de medicaments per a usos recreatius.

A més, els addictes que estan deixant de consumir heroïna viuen en un món on hi ha moltes més temptacions que una generació enrere. “Hi ha moltíssims llocs on es poden aconseguir pastilles”, afirma Tracy Rieckmann, investigadora de les addiccions de la Universitat de la Salut i la Ciència d’Oregon. “No requereixen cap parafernàlia, no fan olor. Són la droga perfecta per a moltes persones”.

Primer contacte

Hi ha milions de persones que consumeixen aquests medicaments de manera segura, i generalment els metges els prescriuen amb molta cura. Però a certs pacients els analgèsics opioides els poden aportar un primer tast, o bé un recordatori, del que se sent en col·locar-se amb opiacis. Els metges adverteixen que les píndoles activen l’ànsia de consumir heroïna en els addictes que ho estan deixant, en la mateixa mesura que calmen la síndrome d’abstinència als consumidors.

El doctor Jason Jerry, especialista en addiccions del Centre de Recuperació de l’Alcoholisme i la Drogaddicció de la Fundació Clínica de Cleveland, estima que si fa o no fa la meitat dels heroïnòmans que passen pel centre van començar consumint opioides dispensats amb recepta. “Sovint la prescripció és legítima, però abans d’adonar-se’n ja busquen pastilles il·lícitament”.

stats