Tenir el mòbil a la vista et fa més ruc

Segons un estudi, veure el telèfon mentre es fa alguna altra activitat redueix significativament la capacitat cognitiva i, en general, l'habilitat per processar la informació

Anna Mascaró
2 min
El ressò de l'editorial de l'ARA a les xarxes

BarcelonaTenir el mòbil a la vista ens fa més rucs. Aquesta és la conclusió d'un estudi de la Universitat de Texas publicat al 'Journal of the Association for Consumer Research', que conclou que només veure el mòbil mentre es fa una altra activitat ja es redueix la capacitat cognitiva i de processament de la informació.

L'estudi explica els resultats de dos experiments realitzats amb 800 usuaris de 'smartphone'. Els experiments consistien en una prova que requeria una alta capacitat de concentració, i es va posar de manifest que la capacitat intel·lectual dels subjectes millorava significativament si el telèfon es trobava en una altra habitació mentre feien l'examen. Els participants que el van fer amb el mòbil a la butxaca o a la bossa també van superar en puntuació els que van fer la prova amb l''smartphone' damunt l'escriptori, tot i que menys que els que el van mantenir en una altra sala.

Segons els investigadors, no cal ni que el mòbil estigui encès: n'hi ha prou que estigui apagat i cap per avall a l'escriptori per afectar les capacitats intel·lectuals. La simple visió del telèfon indueix un efecte que ells anomenen "fuga de cervell".

Alumnes utilitzant el Twitter durant una classe de robòtica. A partir del curs vinent tots els centres educatius hauran de regular l’ús dels smartphones.

El motiu d'aquesta disminució de les capacitats és la distracció que causa tenir el mòbil a la vista, a causa de la temptació de mirar-lo. A mesura que el telèfon intel·ligent es fa més notori, la capacitat cognitiva disminueix, la qual cosa es deu al fet que, tot i que la ment conscient no està pensant en el telèfon, fem un procés per no pensar-hi que consumeix alguns dels nostres recursos cognitius, que són limitats. Segons l'estudi, el mateix procés que fem per estar atents el fem servir per a altres processos cognitius, i per tant es redueix el rendiment de la ment en molts aspectes.

La bona notícia és que les nostres facultats cognitives tornen tan bon punt deixem el telèfon fora de la vista. Fins i tots els usuaris que havien sigut identificats com a "extremadament dependents" del telèfon van fer les proves correctament quan no tenien el mòbil a la vista.

L'estudi, per tant, constitueix una evidència empírica del fet que és important amagar el telèfon mòbil quan vulguem estar concentrats en alguna cosa, ja sigui a la feina com quan conduïm o mantenim una conversa amb amics i familiars.

stats