Tecnologia

Elon Musk anuncia que ha implantat el primer xip cerebral a una persona

El xip ha de servir per controlar ordinadors i mòbils amb la ment i la persona s'estaria "recuperant bé" després de l'implant

ARA
2 min
Elon Musk

BarcelonaFa tres anys, Elon Musk va difondre un vídeo d'un mico jugant a un videojoc amb la ment. En concret, el primat anomenat Pager jugava al Pong sense cap mena de comandament visible. Però, com podia ser? Una de les moltes companyies de l'empresari, també propietari de Tesla i X —l'antic Twitter—, hauria creat un xip capaç de rebre ordres directament des del cervell. De fet, en la primera presentació del producte, Neuralink, com es diu l'empresa, va assegurar que a partir d'un implant "cosmèticament invisible" el xip permetria controlar un cursor o un teclat utilitzant "únicament" el pensament. Ahir a la nit, Musk va anunciar a X que el primer humà a rebre un implant de Neuralink "s'està recuperant bé". "Els resultats inicials mostren una detecció de pics neuronals prometedors", ha dit el multimilionari.

Musk ha batejat el xip com a Telepathy, però no se saben gaires més detalls de com ha anat l'implant. De fet, l'anunci ha agafat tothom a contrapeu: Musk en un inici havia promès que la primera aplicació en un humà es realitzaria al final del 2021, però no ha estat fins ara. Sí que sabem quins seran els primers usuaris a tenir-hi accés: "Seran aquells que hagin perdut l'ús de les seves extremitats", ha explicat l'excèntric empresari. A més, també ha volgut remarcar les possibilitats que oferirà Neuralink: "Imagineu-vos si Stephen Hawking s'hagués pogut comunicar més de pressa que un mecanògraf o un subhastador. Aquest és l'objectiu".

Les persones escollides per al primer assaig del xip ja compleixen aquestes característiques: es van buscar persones tetraplègiques o amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA). També es demanava que fossin tinguessin més de 22 anys i que disposessin d'un infermer sempre al costat. De fet, això és tot el que sabem del primer pacient de Telepathy, perquè no s'ha donat a conèixer cap més detall de la identitat.

El xip de Neuralink va rebre el vistiplau del regulador farmacèutic estatunidenc Food and Drug Administration (FDA) el maig del 2023. Sense la seva aprovació no hauria pogut tirar endavant aquest assaig amb humans. De fet, això ha estat un dels grans motius pels quals s'ha anat endarrerint, perquè el 2022 les autoritats sanitàries van rebutjar la primera petició de la companyia. El semiconductor funciona a través de 1.024 elèctrodes distribuïts en 64 cables que registren l'activitat neuronal. Al principi, l'ús d'una bateria de liti va amoïnar la FDA.

stats