Contaminació

Tres ciutats catalanes són les que tenen l'aire més contaminat d'Espanya (i cap és Barcelona)

Les tres poblacions amb pitjor aire d'Espanya són a casa nostra

3 min
Vista de Granollers des d'un altipla al costat de les vies del tren.

BarcelonaEls resultats de l'últim Informe Mundial de la Qualitat de l'Aire, de l'empresa suïssa IQAir, que es publica des del 2018, continuen sense ser esperançadors. Només 10 dels 134 països analitzats no han excedit els límits de pol·lució de l'aire que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'informe se centra en l'estudi de les partícules fines anomenades PM2.5. Reben aquest nom perquè són partícules sòlides de menys de 2,5 micròmetres, una mida que permet que entrin al torrent sanguini humà. Això fa que siguin considerades la forma més mortífera de contaminació atmosfèrica. De fet, tal com assenyala l'estudi d'IQAir, les partícules PM2.5 causen "una de cada nou morts a escala mundial".

Espanya encara està lluny de complir els objectius marcats per l'OMS, però mostra una dinàmica positiva: si bé l'any passat el nivell de pol·lució se situava sobre els 10,9 μg/m3, aquest any la dada ha baixat un punt, fins als 9,9 μg/m3. Aquesta xifra situa Espanya com el 95è país amb més contaminació dels 134 que formen l'estudi. Però les dades sobresurten, en negatiu, a Catalunya.

Dia d'avís preventiu de contaminacio per particules PM10, en una imatge recent, feta des de Montjuic

És a terres catalanes on hi ha els tres punts més crítics de l'estat: Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès i Granollers, tres ciutats molt industrialitzades. En concret, en aquestes tres poblacions s'arriba a triplicar la xifra recomanada per l'OMS. Santa Perpètua de Mogoda i Mollet del Vallès empaten (amb 16,1 μg/m3) en el primer lloc de les ciutats amb més partícules sòlides a l'aire. Granollers, per la seva banda, té el nivell de pol·lució en 15,1 μg/m3.

Per la seva banda, Barcelona és la ciutat 2.662 del rànquing, amb 11,5 μg/m3. Aquests resultats marquen una bona dinàmica de la capital catalana en comparació amb l'últim any, quan la pol·lució a l'aire era de 13 μg/m3. A més, l'estudi de IQAir també detalla per mesos la mitjana de partícules a l'aire, de manera que el febrer és el pitjor mes per respirar a Barcelona i l'abril el millor. Altres ciutats importants de l'Estat com Madrid i València tenen el nivell de contaminació de l'aire per sota del de Barcelona, en 9 μg/m3 i 8,7 μg/m3, respectivament.

A l'estudi també hi surten Lleida (9 μg/m3), Tarragona (10,5), Reus (12,5), Igualada (10,4), Rubí (11,2), Gandesa (8,1), Vila-seca (8,6) i Puigdelfí (9,2). No hi figura cap població de les comarques gironines.

Els països més i menys contaminats

Un denominador en comú entre gairebé tots els països que compleixen les exigències de l'OMS, que fixa que la mitjana anual de PM2.5 hauria de ser de 5 micrograms per metre cúbic (5 μg/m3) o menys, és la seva geografia: la majoria són illes, com Austràlia, Nova Zelanda, Islàndia o les Illes Maurici. L'altra cara de la moneda són països com Bangladesh i el Pakistan, on els nivells de pol·lució han multiplicat per 15 i per 14 els límits de l'OMS, amb 79,9 μg/m3 i 73,7 μg/m3, respectivament. El podi de l'aire més contaminat el tanca l'Índia, amb 54,4 μg/m3, i en quart i cinquè lloc hi ha el Tadjikistan (49,0 μg/m3) i Burkina Faso (46,6 μg/m3).

Un grup de persones travessa el carrer amb màscares i es cobreix la cara amb les mans, per la contaminació, a Dhaka, Bangla Desh, aquesat setmana.
stats