21/01/2022

Vaques sostenibles... i dignes!

2 min
Una vaca a una granja, en una imatge d'arxiu

Fa uns anys, investigadors argentins van posar en marxa un projecte curiós per lluitar contra el canvi climàtic: consistia en col·locar una motxilla a l’esquena de vaques de pastura amb un tub que, a través de l’anus, connectava amb l’estómac. L’objectiu era recollir els gasos que generen els remugants. Una vaca pot produir tres-cents litres de metà cada dia, un potent gas d’efecte hivernacle. Amb el tub i la motxilla, no només s’evitava que el metà s’alliberés a l’atmosfera, sinó que es podia aprofitar per fer-ne biocombustible i fer funcionar calderes o motors.

La teoria semblava prometedora i les fotografies de les vaques carregant la motxilla van aparèixer als informatius de mig món, però la iniciativa no va prosperar i els investigadors la van abandonar poc després. Ara, un equip internacional de científics ha presentat un projecte que té uns objectius semblants, però amb un abordatge molt diferent: han desenvolupat i provat un additiu alimentari que redueix fins a un trenta per cent les emissions de metà de les vaques.

El compost conté la molècula 3-nitrooxipropanol, que inhibeix l’activitat dels bacteris que generen metà en el rumen, un dels estómacs dels remugant. Tal com indiquen els experiments duts a terme, no afecta la salut ni el benestar dels animals. Per als investigadors que hi han treballat, es tracta d’una eina prometedora per assolir una producció d’aliments més sostenible.

Nosaltres celebrem la troballa, perquè considerem que l’additiu en qüestió no només és més respectuós amb el medi ambient, sinó també amb la dignitat de les pobres vaques. A partir d’ara podran generar menys gasos d’efecte hivernacle sense haver de veure’s amb una motxilla de plàstic al llom i un tub permanentment inserit per l’anus, cosa que sempre és d’agrair.

stats