Veure sèries i pel·lícules pirates cada vegada és més difícil: Magnovideo també tanca

La desaparició del portal d''streamings' s'afegeix a la retirada d'enllaços de Series.ly i a la clausura de SeriesPepito.com i Peliculaspepito.com

Ara
3 min
Missatge del portal Megavideo als seus usuaris

BarcelonaLa reforma de la llei de propietat intel·lectual que entra en vigor l'1 de gener farà força difícil als internautes acostumats a veure sèries i pel·lícules de franc que ho continuïn fent. Poc a poc van tancant molts dels serveis i portals relacionats amb un negoci que es basa en la publicitat i en no pagar els drets d'autor de les productores. L'últim cas és del de Magnovideo, que s'afegeix a la retirada d'enllaços de Series.ly i a la clausura de SeriesPepito.com i Peliculaspepito.com.

"A causa dels recents canvis en el marc legal espanyol ens veiem obligats a cancel·lar el servei d'allotjament gratuït de vídeos Magnovideo", avisa un dels principals portals on els internautes publicaven tota mena de continguts audiovisuals que es podien veure en 'streaming' i que s'aprofitava per publicar-hi pel·lícules i sèries pirates. A Magnovideo se'l coneixia com el Megaupload espanyol, el portal creat per Kim Dotcom que es va enlairar en l'èxit fins que l'FBI el va tancar el 2012.

"Sentim molt prendre una decisió tan dolorosa sense avís previ, no hem tingut temps de reacció. Qualsevol usuari 'premium' pot demanar el reemborsament de l'import pagat pel seu compte", continua el breu missatge que es pot veure ara a la pàgina de Magnovideo. Tan sols això, aquest missatge en espanyol i en anglès damunt d'un fons blanc.

Fins ara a Magnovideo s'hi podien trobar milers de pel·lícules i capítols de sèries acabades de sortir del forn o de les últimes dècades. Era una eina perfecte per accedir, de franc, a continguts que es cobren al cinema, als canals de pagament o a les plataformes d'internet que obeeixen els drets d'autor. Magnovideo, com tot el negoci basat en la distribució de continguts audiovisuals passant per alt el Copyright, es finançava sobretot per via de la possibilitat, encara que els usuaris també podien pagar per aconseguir alguns privilegis amb els comptes 'premium'.

Els continguts publicats Magnovideo, com continua passant amb els d'altres portals semblants que no han tancat, s'enllaçaven a directoris com Series.ly, que ahir dijous va anunciar que retiraria els enllaços que vulneressin la nova Llei de protecció intel·lectual, o en d'altres com SeriesPepito.com i PeliculasPepito.com, que van quedar tancats dimecres per ordre judicial el mateix dia que la policia en va detenir els dos administradors.

Series.ly recorda que el PP va aprovar el mes passat la reforma de la llei de propietat intel·lectual que "proposa la persecució de webs que 'ofereixin llistats ordenats i classificats d'enllaços [...] amb independència que aquests enllaços puguin ser proporcionats inicialment pels destinataris del servei', establint sancions que poden arribar als 600.000 euros". I és més, una altra reforma, aquesta del Codi Penal, podria convertir aquestes infraccions en delicte penal i castigar-les amb penes de fins a 6 anys de presó.

El P2P, la solució?

La nova legislació persegueix més clarament que mai la vulneració a internet dels drets d'autor dels productes audiovisuals. Si continuen tancant els portals d'enllaços els que n'eren usuaris habituals s'hauran de plantejar descarregar continguts amb programes com BitTorrent o fins i tot tornar a sistemes com eMule, mètodes P2P en què qui descarrega es converteix, a la vegada, en distribuïdor del contingut, amb les conseqüències legals que això pot comportar.

Però el P2P també és un sistema sota setge. És més difícil de perseguir, no hi ha servidors centralitzats on es publiquen els continguts perquè cada internauta que en descarrega ho fa, però hi ha altres mètodes per fer-ho. El Tribunal de Gran Instància de París ha ordenat aquest dijous mateix als principals proveïdors d'internet a França que bloquegin l'accés al principal cercador del món per intercanviar arxius via P2P, The Pirate Bay. I no és el primer estat que en bloqueja l'accés. Tot plegat arriba quan ja s'estan desplegant a l'estat espanyol algunes plataformes de venda o lloguer de continguts audiovisuals per internet i quan s'espera que el gegant nord-americà del sector, Netflix, desembarqui l'any que ve.

stats