Windows XP serà més vulnerable a partir d'aquest dimecres

Microsoft deixarà d'oferir assistència i actualitzacions d'aquesta versió del sistema operatiu

Efe
2 min

Los AngelesMicrosoft deixarà d'oferir assistència per al seu sistema operatiu Windows XP i per a les eines d'ofimàtica del paquet Office 2003 un cop s'acabi aquest dimarts. Els usuaris d'aquests programes els podran seguir utilitzant, però a partir de dimecres quedaran més exposats als atacs cibernètics, segons adverteix la companyia, que ja no traurà més actualitzacions de seguretat ni pedaços d'errors ni millores tècniques.

Segons dades de l'empresa d'anàlisi de l'ús de la tecnologia a internet Net Applications, el mes passat un 27,69% dels ordinadors encara funcionaven amb Windows XP, el segon sistema operatiu més popular del món, només superat per Windows 7, que tenia un 48,77% del mercat. Windows 8 i Windows 8.1 sumen entre tots dos poc més del 10%.

La pèrdua de pes de l'XP ha estat progressiva durant els últims mesos, però no ha estat prou ràpida per aconseguir una transició general a versions més modernes de Windows abans d'arribar a la data anunciada per Microsoft per a la seva jubilació. Així, el març del 2013, un 38,73% dels ordinadors tenien insltal·lat aquest sistema, que havia debutat oficialment l'agost del 2001. En aquell moment, l'XP va representar un "avanç per a les empreses i consumidors" i "ràpidament es va convertir en una de les versions més populars de Windows", segons Marco Manuello, responsable d'estratègia de Windows en el sector públic.

A través de la pàgina corporativa de Microsoft, Manuello anima els usuaris a abandonar el vell XP, que va ser dissenyat per una època en què només un 6% de la població es connectava a internet i en què no s'havia produït la irrupció massiva dels telèfons mòbils intel·ligents. "Ara arriba el moment que nosaltres, juntament amb els nostres socis de hardware i software, invertim els nostres recursos en tecnologies més recents", diu Microsoft sobre la fi de l'XP a la seva pàgina de Windows.

"El teu ordinador seguirà funcionant però serà més vulnerable a un virus. A més, a mesura que més fabricants de software i hardware continuïn optimitzant les seves eines a versions recents de Windows, pot esperar que un nombre més gran d'aplicacions i dispositius no funcionin amb Windows XP", explica Microsoft. Una situació similar és la que es trobaran els usuaris que continuïn fent servir Office 2003, que tampoc no tornarà a ser actualitzat.

Microsoft ofereix a organitzacions sense ànim de lucre la migració a Windows 8.1 i a Office 365 com a part dels seus programes de donacions.

stats