SOCIETAT

Exemples positius i encomanadissos

‘La Girona de les solucions’ presenta accions que transformen l’entorn

El pròxim divendres 15 de juny Girona es mirarà el melic, però ho farà amb una mirada oberta i sensible a les solucions que sovint passen desapercebudes. La jornada La Girona de les solucions, a l’auditori Josep Irla (de 9 h a 14 h), vol destacar les propostes més interessants i innovadores, que no sempre són les més conegudes, que fan avançar la societat. Impulsada per l’associació En Positivo, i amb la col·laboració del diari ARA, la jornada començarà amb un diàleg entre l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president del Girona FC, Delfí Geli, en un moment que s’està negociant el conveni de cessió del camp municipal a l’equip, que iniciarà el seu segon any a la Primera Divisió .

A continuació es debatrà la innovació a les ciutats, amb Eudald Morera, director general de Royal Verd, i Mariona Serra, cofundadora i consellera delegada de GoodGut, presentats per Joaquim Meléndez, de la Càtedra Smart Cities de la UdG. En el bloc titulat Acolliment i convivència es parlarà dels projectes de la Fundació Oscobe, per mitjà del seu president, Salvador Ferran; de la iniciativa Brot, que presentaran Hamidou Camera i Carles Navarro; de la Xarxa de la Convivència, representada per Mohamed El Amrani, i de la iniciativa del refugiat sirià que va fundar al Barri Vell de Girona la pastisseria Palmira, que explicarà Soumaya Waez.

Periodisme autocensurat

Després de la presentació d’altres iniciatives innovadores, com ara el projecte Cultura Secreta o el Girona Film Office, es durà a terme un debat titulat Periodisme de solucions, moderat per Sion Biurrun, reportera a TV3, en què prendran part Laura Fanals, del Diari de Girona ; Àlex Martí, de TV Girona; Isabel Pascual, de la CCMA a Girona; Joan Camp, de la Catosfera; Marcos González, de Corresponsables, i Marta Costa-Pau, del diari ARA. Joan Ventura, president del Col·legi de Periodistes de Girona, admet: “Vivim uns temps complexos; els periodistes s’autocensuren, els poders fàctics acorralen la llibertat de premsa amb la llei mordassa i determinats mitjans acaben fent periodisme d’estat”. Domènec Espadalé, president de la Cambra de Girona, explica que li sembla important “que s’hagi dedicat un apartat a l’emprenedoria i la innovació, ja que les empreses formen un teixit bàsic, essencial, on es pugui sustentar una societat de futur més justa i acollidora”.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, creu que Girona és vista per molts com “un gran motor de canvi” i que a La Girona de les solucions s’aplegaran “ciutadans que des de diferents àmbits han transformat el seu entorn més immediat”. Pere Vila, president de la Diputació de Girona, veu l’esdeveniment com “un espai d’intercanvi d’experiències i coneixements que posa el focus en tot allò que encara s’ha de fer i que és possible, des dels àmbits de la innovació i de l’emprenedoria social”. Per al president de la Diputació, “gran part dels canvis socioeconòmics provenen de l’impacte de ciutats com Girona i les comarques que l’envolten”. Les propostes de les Ciutats de les Solucions estan impulsades per l’associació En Positivo, entitat sense ànim de lucre fundada pel periodista i editor Jorge Dobner, que promou aquesta mena de trobades des de fa vuit anys en diverses ciutats.

Més continguts de