L’estiu potent i plural dels festivals musicals gironins

A part dels gegants de Cap Roig i Peralada, a Girona i comarques l'oferta de festivals que omplen l'estació càlida s'ha fet potent i plural. Certàmens com el Nits de Clàssica, l'Emergent, l'(A)phònica, el Tempo o l'Era ja s'han fet un públic i un renom. Comença la temporada.

Des del 27 de juny i fins al 23 de juliol, el Nits de Clàssica celebra la seva sisena edició. L'organitza el mateix Auditori de Girona, que, excepte pels formats orquestrals, aprofita l'estiu per sortir els vespres per diferents indrets a l'aire lliure de la ciutat, com els claustres de la catedral, Sant Pere de Galligants i Sant Daniel. Enguany també s'afegeix a la mostra el Museu d'Art, on, de fet, podrem gaudir d'algunes de les fites d'aquesta edició, com la sessió de violí i piano a càrrec d'Isabelle Faust i Alexander Melnikov (13/07) o el recital d'arpa de José Antonio Domené (21/07), un instrument que no tenim gaires oportunitats de viure en directe.

Algunes de les propostes de les Nits Clàssiques entronquen amb el programa Notes al Parc - Cicle de Música als Jardins i Parcs de la Ciutat, que se celebrarà durant tot el juliol. Desplega una programació eclèctica, apta per als dies que corren, que va des de la música barroca fins al hip-hop, passant pel folk, el blues i la cançó d'autor. A part de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, que executarà Dvorák i Schubert al bell mig de la Devesa (23/07), també se saluden els retorns de The Wilder Company (15/07 al parc del Migdia) i Los Comino (22/07, Devesa).

Gaudir de l'espai públic

Com ja va sent normal, també el jazz envairà els espais públics de Girona. El Sunset surt a la petita placeta que té al seu davant i ens ofereix cada dijous els concerts 'A la Fresca', i a la plaça dels Jurats, per novè any consecutiu, tindrem el 'Tempo', que des del jazz va fent recorregut cap a les músiques del món –i que aquest estiu canvia el subtítol de l'habitual 'Sota les estrelles' per 'Connecta't amb les estrelles'–. Després de l'estrepitós èxit de l'any passat, l'edició 2017 torna a ocupar la zona oberta del passeig Arqueològic, amb presentacions d'artistes locals, DJ i algun recital de poesia amb cels estrellats. El Centre Cultural de la Mercè també aposta per aquest últim format i organitza, el 7 de juliol, al claustre, una Nit de Lluna Plena amb una desena de poetes i un concert de Paula Grande. El Museu d'Història dels Jueus, com ja és tradicional, també programarà al pati música i cinema a les nits.

Sembla suficient, però no ho és. Sortint de l'urbs trobarem en diferents localitats del perímetre urbà el Festival Emergent, que de fet ja s'ha tornat un clàssic. Aquest any integra Sarrià de Ter (29/06), Quart (30/06), Cervià de Ter (01/07), Vilablareix (06/07), Fornells de la Selva (07/07) i Madremanya (08/08). No només val pel contingut (la selecció d'artistes té molt de criteri), sinó per l'originalíssim continent: en una mateixa, de les 21.00 h a mitjanit, hi haurà sis actuacions de disciplines diferents (música, teatre, dansa, humor, circ...) amb durades imprevisibles a les places majors de cada poble. I també inclou menjar i beguda a preus populars.

Noms de renom internacional

Una altra cita irrenunciable del mapa estiuenc de les comarques és l' (A)phònica. El Festival de la Veu de Banyoles va creixent cada any en intensitat i el seu perfil aposta per noms internacionals de significativa portada, com el suec José González, l'australià Steve Smyth, l'italià Alessio Arena, els madrilenys Marlango o fins i tot l'actor novaiorquès Viggo Mortensen, que presentarà un espectacle de poesia musicada. Serà aquest cap de setmana (del 31/06 al 02/07).

L'aire fresc a la temporada el porta el Festival'Era, ja va camí de la sisena edició, després d'una cinquena entrega francament reeixida. Es programa a la Masia Can Gascons, a pocs quilometres de Llagostera, i aquest any tindrà com a protagonista l''indie rock' musculat dels gallecs Triángulo de Amor Bizarro i dels empordanesos Cala Vento, a part d'Anímic i Barbott, entre d'altres. Serà el 22 de juliol, el mateix dia que arrancarà el Festival de Música Clàssica del monestir de Cervià de Ter i també quan Franco Battiato aterrarà al Festival de Peralada, per on també passaran Katie Melua (15/07), Bryan Ferry (21/07), Juliette Binoche (29/07) i dues funcions de 'Madama Butterfly' de Puccini (7 i 9 d'agost).

A la costa, com és lògic, també pul·lulen els encontres musicals de grau elevat, com el Portalblau a l'Escala, el Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, o el programa Estereofònics a Platja d'Aro i S'Agaró, que ompliran dates al juliol i a l'agost. Com cada any, el de Cap Roig destaca per l'envergadura dels noms en cartell, que inclou per a aquesta 17a entrega, Anastasia, Ben Harper, Miguel Bosé, Andrea Bocelli, Wilco, Norah Jones o el grup de jazz de Woody Allen.

Més continguts de

El + vist

El + comentat