Comarques Gironines 04/07/2019

Reserves d’última hora decidiran La temporada

El sector turístic gironí preveu un estiu que mantindrà l’ocupació de l’any passat i que no farà el ple a l’agost

M.c.-p.
4 min
L’inici del mes de juliol ha permès veure les primeres imatges clarament de vacances. La foto va ser feta a Platja d’Aro aquest dimarts.

GironaLes reserves d’allotjament per al mes de juliol i agost es fan cada vegada més a última hora i també són cada vegada més freqüents les contractacions sense reserva prèvia, sobretot en les primeres setmanes de juliol. I això impedeix al sector turístic fer previsions d’ocupació. Tot i això, els responsables d’hotels, càmpings, apartaments turístics i allotjaments de turisme rural de les comarques gironines s’aventuren a pronosticar una temporada d’estiu satisfactòria, amb índexs d’ocupació que vorejaran el 70% al juliol i superaran el 80% a l’agost. Són els percentatges que ja es van assolir l’estiu passat, i que, segons preveuen totes les entitats turístiques consultades, es mantindran aquest any.

El sector considera difícil repetir un estiu tan bo com el del 2017, quan la crisi política en països com Turquia i Egipte, que representen una competència per al turisme de Catalunya, va provocar xifres d’ocupació rècord a casa nostra, amb dies puntuals sense places d’allotjament lliures. El 2018 ja no es va donar aquesta situació, però els responsables dels establiments d’allotjament consideren que va ser “un bon estiu” i que per això mantenir els índexs d’ocupació aquest 2019 “ja és positiu”.

Sant Joan, preludi esperançador

Pel que fa al sector dels hotels, el preludi de la temporada estival, el pont de Sant Joan, va registrar xifres d’ocupació esperançadores, a parer de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, que agrupa onze associacions hoteleres. Durant aquell pont, als establiments del litoral gironí s’hi van ocupar entre un 91% i un 93% de les places disponibles, mentre que a la ciutat de Girona i rodalia l’ocupació va ser del 74% i a les comarques d’interior i muntanya, d’entre el 60% i el 83%.

Les xifres seran sensiblement inferiors la primera quinzena de juliol, sempre més fluixa que la segona, que és quan, segons la Federació d’Hostaleria, l’ocupació dels hotels s’incrementa notablement, especialment a les poblacions costaneres. Segons les previsions de l’entitat, les dues últimes setmanes de juliol, als hotels del litoral s’aconseguiran xifres d’entre el 75% i el 80% d’ocupació, i a Girona, interior i àrees de muntanya, d’entre el 50% i el 70%. A l’agost, aquestes xifres superaran el 80% especialment a la costa, segons dades de la Federació.

Temporalitat, encara

Els esforços que fa el sector per desestacionalitzar el turisme a la costa i a l’interior de les comarques gironines donen ja els seus fruits i permeten, per exemple, que cada vegada s’allargui més la temporada d’estiu per darrere, és a dir, fins a l’octubre. Tot i això, segueix sent durant l’estiu quan el sector fa l’agost, i d’aquí la importància que les xifres d’ocupació entre juny i principis de setembre siguin positives, explica la cap de comunicació de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Marina Figueras.

Els hotelers també s’esforcen per oferir un servei de qualitat. Segons Figueras, la majoria dels empresaris hotelers associats a la Federació han invertit de cara a la nova temporada amb una despesa mitjana per cada establiment de 200.000 euros, uns 75,6 milions d’euros en total. Aquesta inversió s’ha destinat majoritàriament a l’ampliació d’habitacions, remodelacions i creació de nous espais, i en climatització a través de sistemes que preserven la sostenibilitat mediambiental.

Optimisme en els càmpings

També han de conviure amb la temporalitat els càmpings gironins, que preveuen índexs d’ocupació similars als de l’any passat. Segons el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, el ritme de reserves ofereix optimisme als propietaris d’aquest tipus d’allotjament. “No hi ha cap motiu per pensar que no serà una bona temporada”, diu Gotanegra, que destaca, però, que el sector del càmping depèn molt del temps i de les reserves d’última hora. “Al juliol, cada vegada hi ha més reserves d’última hora o turistes que no fan reserva perquè saben que hi ha disponibilitat. És una tendència dels últims anys”, assegura.

Segons l’Associació, els càmpings gironins van registrar el juliol de l’any passat una ocupació d’entre el 65% i el 70%, i a l’agost va ser del 85%, amb puntes del 95%. Mantenir aquestes xifres es consideraria ja un èxit des de l’Associació de Càmpings de Girona, que agrupa més del 80% dels càmpings gironins (120.000 places de les 135.000 que hi ha a la demarcació). La majoria dels clients que s’allotgen en aquests establiments són estrangers, sobretot francesos, holandesos i alemanys.

La incertesa de les reserves d’última hora també pesa en el sector dels apartaments turístics. La vicepresidenta del l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Esther Torrent, espera que aquest any n’hi hagi més que l’any passat, quan es van estancar a causa del Mundial de futbol. L’Associació, que agrupa 100 socis i gestiona 12.000 unitats d’allotjament, especialment a la Costa Brava, preveu també uns índexs d’ocupació similars als de l’estiu passat: prop del 60% al juliol i un 87% a l’agost.

Com passa amb els altres tipus d’allotjament, els establiments de turisme rural gironins també preveuen que les reserves d’última hora permetran obtenir bones dades d’ocupació aquest estiu i, fins i tot, aconseguir penjar el cartell de complet en dies puntuals. “Reservar a l’últim moment és una tendència iniciada fa uns anys i que continua vigent”, assegura l’associació Turisme Rural Girona.

Turisme rural, client català

L’entitat preveu, per als mesos de juliol i agost, una ocupació d’entre el 70% i el 85% a les comarques costaneres, especialment l’Alt i el Baix Empordà, i d’entre el 55% i el 70% als establiments de les comarques d’interior i muntanya. L’entitat també fa previsions per als mesos de setembre i octubre, que se situen entorn del 30%.

El perfil del client de turisme rural és, principalment, de tipus familiar i de procedència catalana, especialment de comarques de Barcelona. L’associació Turisme Rural Girona considera que la millora en els resultats d’ocupació que han obtingut en les últimes temporades “es poden atribuir a la consolidació de la recuperació de la demanda interna”.

stats