HISTÒRIA

Rutes per commemorar els 80 anys de l’exili massiu

Els 80 anys del final de la Guerra Civil i l’exili republicà protagonitzen tres sortides organitzades pel Museu d’Història de Girona i el Museu Memorial de l’Exili (MUME). Les activitats, que proposen diversos recorreguts pels escenaris transfronterers, tindran lloc els dissabtes 16 de febrer, 2 de març i 13 d’abril del 2019.

Aquest any es compleixen 80 anys de l’ocupació total de Catalunya per part de l’exèrcit autoanomenat Nacional, un fet que va provocar l’exili massiu de prop de mig milió de persones entre finals de gener i mitjans de febrer del 1939 i que va accelerar la fi del conflicte, amb la victòria franquista, l’abril de fa 80 anys.

El 4 de febrer del 1939, la IV Divisió de Navarra i tropes legionàries de l’exèrcit franquista van ocupar Girona. A les comarques frontereres amb França el que quedava de l’Exèrcit Popular de la República encara oferia resistència a l’avanç franquista. La prioritat era protegir l’evacuació de centenars de milers de persones fins a la ratlla de la frontera. Finalment, la caiguda de Figueres el 8 de febrer indicava que l’ocupació total del Principat era inevitable. Efectivament, dos dies després, les tropes franquistes arribaven als principals passos fronterers. Aproximadament mig milió de persones van creuar els passos fronterers que hi ha entre la Cerdanya i l’Alt Empordà.

Els tres recorreguts reprenen, en bona mesura, trajectes que emulen els recorreguts que milers de ciutadans van haver d’emprendre obligats pels tràgics esdeveniments ocorreguts a inicis del 1939 i, alhora, preveuen la visita a alguns dels equipaments museístics i centres d’interpretació de l’àrea transfronterera que testimonien i divulguen aquells esdeveniments històrics. El MUME té una mostra permanent per recordar l’exili republicà.

Més continguts de

El + vist

El + comentat