Comarques Gironines 23/07/2019

L’Ajuntament de Girona no ingressa la quota de l’AMI des del 2017

El TSJC va anul·lar el pagament aquest gener, però l’any passat ja no es va abonar

Maria Garcia
2 min
La façana de l'Ajuntament de Girona aquest matí

GironaL’Ajuntament de Girona va optar el 2018 per no pagar la quota de l’Associació de Municipis per la Independència, tot i que encara no hi havia una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que anul·lés el pagament. Segons fonts del consistori, l'any passat no es van ingressar els 8.169 euros anuals “perquè ja hi havia una causa judicial oberta”. Concretament, estava en procés el recurs que va interposar la Delegació del govern espanyol contra el decret d’alcaldia que el 2014 va signar l’aleshores alcalde Carles Puigdemont, i que el TSJC va anul·lar en una sentència aquest gener.

Des del consistori gironí afirmen que és un tema que “s’està treballant des de l’AMI” i que no donen “la batalla per perduda”. “Esperem trobar una solució”, indiquen després de reconèixer que no s'ha pogut pagar la quota des del 2017. De fet, quan el grup municipal de Ciutadans va fer pública la sentència del TSJC, l’alcaldessa Marta Madrenas (JxCat), va assegurar que es buscarien “fórmules imaginatives” per revertir els efectes de la resolució judicial, però encara no les han trobat.

Segons l’article 8 dels estatuts de l’AMI, un dels "deures" dels membres associats és “contribuir al sosteniment econòmic de l’associació satisfent, almenys, la quota establerta”. Una obligació que va incomplir l’Ajuntament de Girona el 2018 i que tampoc podrà complir-la el 2019 a causa de la sentència. Des de l’AMI, però, no es plantegen anul·lar l’adhesió de cap municipi per impagament de la quota, tot i que els abonaments dels ajuntaments són l'única font d'ingressos de l'entitat.

El cas va arribar al TSJC després que la Delegació del govern espanyol va interposar un recurs contra una sentència del jutjat de primera instància que no va admetre la causa sense entrar a valorar el fons de la qüestió. En la sentència, la sala contenciosa administrativa del TSJC va al·legar que els objectius de l'AMI estan relacionats amb la configuració política de Catalunya, cosa que depassa els interessos municipals.

stats